Näissä julkisuudessa esiintyvissä palkkalaskelmissa huijataan aina tarpeen ja sukupuolen mukaan. Yritin selvitellä opettajien palkkoja, mutta eihän niistä ota pirukaan selvää. Heidän ammattijärjestönsä OAJ vaatii palkkaa alkavaksi kolmosella, mikä siis tarkoittaisi alkupalkkaa. Sen jälkeen heille käytännössä maksettava loppupalkka alkaisi jo nelosella, kun se nyt alkaa kolmosella.

Opettajilla on 14 viikkoa lomaa vuodessa ja sitä perustellaan urakkatyöllä. Rakennuksilla me teemme usein urakkatyötä, joten se on tuttua hommaa.

Minulla oli joskus kunnia tehdä urakkatyötä niin ikään urakkaa tekevän naisopettajan omakotitalossa. Tämä nainen oli oikein kiihkeä feministi ja hän nimenomaan saarnasi minulle tuosta heidän urakastaan.

Hesari vertaili jokin aika sitten mies- ja naisinsinöörien palkkoja ja ensimmäiseksi toimittaja kertoi ettei tehtyjä työtunteja huomioida laskelmassa. Oikeassa elämässä tehdyt työtunnit kuitenkin huomioidaan, joten minäkin huomioin ne tässä esimerkissäni.

Tämä eläkeikää lähestyvä nainen oli kuvaamataidon opettaja ala- asteella. Minun kirvesmiehen urakkani hänen talossaan sisälsi tasakaton rakentamisen harjakatoksi, vanhan ulkovuorauksen purkamisen, lisäeristykset, uuden lautaulkovuorauksen kaikkine maalaamisineen ja lopputöineen.

Hänellä oli kiinteä kuukausipalkka kaikkine lisineen ja 14 viikon kesäloma. Minulla oli könttäsumma koko hommasta ja tietyn päivämäärän jälkeen kovat myöhästymissakot.

Minä aloitin hommani toukokuun alussa, joten me olimme yhtä aikaa urakkatöissä. Hän lähti töihin aamuisin yleensä joskus klo 08.00 ja palasi 14. 00. Minä aloitin työt aina 07.00 ja lopettelin joskus 18. 00- 20. 00. Minun työni aikataulu oli vaadittu harvinaisen tiukaksi, joten tein viikonloppuina samanlaiset päivät. Eihän ihminen tuollaista kauan kestä ja hommalleni laskettu aika olikin vain kuutisen viikkoa.

Tämän naisopettajan kesäloma alkoi kesäkuun alussa ja ensimmäiseksi hän lähti kunnan maksamalle viikon kylpylälomalle. Tekemällä samanlaista urakkapäivää kuin tuo nainen olisin saanut alle seitsemän euroa tunti (800 €/kk) ja myöhästymissakon jälkeen se olisi ollut korkeintaan vitonen tunnissa. Suomessa sadattuhannet ihmiset tekevät urakkatyötä, mutta opettajat eivät!

Kuntasektori on nyt kriisissä, joten ei niitä kovia palkankorotuksia kaikille riitä. On aivan turha verrata palkkojaan Norjan palkkoihin, koska Suomessa ei ole puhdasta rahaa syökseviä öljykenttiä. 

Opettajan ammatti on etuoikeutettu verrattuna vaikkapa hoitoalan ammatteihin. Sairaaloissa työskentelevät ovat joka päivä tekemisissä sairaiden potilaiden kanssa ja näkevät jatkuvasti kuolevia ja kuolleita ihmisiä.

Opettajat puhuvat urakasta, mutta silloinhan heidän palkkansa pitäisi sitoa Pisa- tuloksiin ja nuorison yleiseen menestymiseen. Virolaiset opettajat ovat alle tonnin palkalla nostaneet Viron Suomen ohi Pisa- tuloksissa, kun taas suomalaisista nuorista miehistä kymmenettuhannet ovat syrjäytyneet.

Suomen koululaitosta on järjestelmälliseti muokattu pelkästään tytöille sopivaksi ja jälki on sen mukaista. Nyt Li Andersson on taas laajentamassa pakkoruotsia, mikä on käytännössä vain suomenkielisten oppilaiden nöyrtymiskoulutusta ja itäsuomalaisten poikien kulttuurinen kansanmurha. Ennen aamuhartaudessa luettiin Raamattua, mutta tuon Pyhän Kirjan julistaminen Saatanallisiksi säkeiksi lopetti sen. Nyt aamuhartaudessa lauletaan pakkoruotsia ja kivitetään Päivi Räsäsen kuvaa! Aivan kauheeta, apuva!