Tuon hieman kyseenalaiselta kalskahtavan otsikon olen johdatellut monen mutkan kautta jo pitkään käytössä olleesta termistä positiivinen syrjintä (intersektionaalinen rasismi). Tämä työttömän tapporaha on kuitenkin täydellisen positiivinen asia, kun taas tämä feministinen kastijako on johtanut jo 90. 000 pääasiassa kantakirjasuomalaisen miehen syrjäytymiseen.

Tuon humaanin idean työttömän tapporahasta olen saanut Muumeista, joita katselin usein poikani ollessa vielä pieni. Siinähän on tarina Feeniks- linnusta, joka loukkaannuttuaan pahasti syöksyy tulivuoren kraatteriin, palaa tuhkaksi tulisessa pätsissä ja syntyy entistä ehompana uudelleen.

Samalla tavalla työttömän tapporaha auttaa masentunutta ja syrjäytymisvaarassa olevaa työtöntä syöksymään työelämän lieskoihin ja syntymään uudelleen. Siinä prosessissa se Työtön palaa tuhkaksi ja syntyy uusi vilkkuvasilmäinen Työllinen.

Työttömän tapporaha voisi olla vaikkapa tonnin (1. 000€) kertakorvaus henkilölle/yritykselle, joka järjestää pidemmän aikaa työttömänä olleelle henkilölle työpaikan. Siis yksityiselle sektorille, mutta ei missään tapauksessa julkiselle sektorille. Suomessa on jo 110. 000 ihmistä töissä valtion palkkatuella ja suurin osa täysin jonninjoutavassa julkisen sektorin puuhastelussa.

Tosin nykyään onkin jo monenlaista etuseteliä ja palkkiota, joista tässä henkilökohtaisesti kokemani esimerkki:

Olin joskus rakentamassa suurta kauppakeskusta, missä pääurakoitsijalla oli vain muutama oma syöttöporsas ja sadan aliurakoitsijan monta sataa miestä hoiti varsinaisen rakentamisen. Olin silloin ollut jo pidempään töissä pienehkössä rakennusfirmassa ja meillä oli tapana käydä kahvilla ja syömässä toisen samankokoisen firman miesten kanssa. Jossain vaiheessa eräs sen toisen firman kirvesmies rupesi ihan tosissaan houkuttelemaan minua heille töihin. Monta kertaa hän otti asian puheeksi ja kertoi järjestävänsä itse asiat pomojen suuntaan. Tehdään vaan työsopimus ja irtisanomisajan jälkeen siirryn heidän haalareihinsa.

Minua ihmetytti suuresti hänen intonsa tähän asiaan, koska palkkani ja työmaani olisivat pysyneet samoina. Lisäksi monien vuosien työskentelyni samassa firmassa ja samojen miesten kanssa olivat jo luonut minulle oikeamielisen ihmisen ja eturivin työmiehen maineen, jotka menettäisin firmaa vaihtaessani. Tätä kysellessäni hän lopulta tunnusti kupletin juonen: hänelle oli luvattu 1. 000 euron palkkio pätevän kirvesmiehen hankkimisesta firmaan. Rahat heti puhtaana tilille, eikä mitään vastuuta uuden värväyksen onnistumisesta.

Samalla tavalla työttömän tapporahassa pitää ottaa huomioon muutamien ensimmäisten viikkojen ratkaiseva vaikutus työsuhteeseen, mutta tällä kertaa myös työntekijän eduksi. Hänelle pitää antaa vaikkapa 45 päivän miettimisaika, jolloin hän voi itse päättää työsuhteen ilman TE- toimiston sanktioita. Tämä 45 päivän miettimisaikahan on jo naisilla ja vain naisten vapaaehtoisessa varusmiespalveluksessa ja sitä kutsutaan tasa- arvoksi!

TE- toimistot käyttäytyvät nykyään aivan kuin ne olisivat jotain ehdonalaisen vankeusrangaistuksen valvojia, eivätkä työvoiman sujuvia välittäjiä. Ne yrittävät kaikin mahdollisin keinoin hankkia työttömälle jopa puolen vuoden karenssin ilman mitään työttömyyskorvauksia.

Rakennustyöläiset eivät pelkää elämässään kuin yhtä asiaa ja se on nimenomaan TE- keskusten pilkunnussijat. Joskus yli kymmenen vuotta sitten sain lomautuksen monia vuosia kestäneestä työsuhteesta. TE- toimisto esti monta kuukautta minua saamasta ansiosidonnaista päivärahaa, koska esittämissäni työtodistuksissa työsuhteen alkamis- ja loppumispäivämäärät olivat eri papereilla. Firman asioita hoitava tilitoimisto ei millään uskonut tuollaisen olevan mahdollista, koska samana päivänä oli samanlaisilla papereilla lomautettu monta muutakin miestä, eikä heillä ollut mitään ongelmia. Lopulta kyllästyin soittelemaan edestakaisin ja kuljettelemaan tilitoimiston lähettelemiä vääriä papereita ja tein itse sen oikean työtodistuksen. Ja tein saman muutaman kerran vielä myöhemminkin, jos papereissa oli jokin pilkkuvirhe.

Työministeri Tuula Haataisesta minulle tulee heti mieleen joku kampakeraaminen kausi ja neuvostoliittolainen ajattelutapa. Muutamien laittomasti Suomessa oleskelevien ja pimeää työtä tekevien muslimimiesten alipalkkaus sai hänet heti antamaan mahtipontisia lausuntoja, mutta siihen se taas jää.

Onko hallituksen naisviisikolla riittävän isot tissit? Näin kysyy Hesari mielipidetiedustelussaan ja uutisoi: Hallituksen kannatus suurempi kuin presidentti Niinistön!

Eihän kansa nyt viitsi tuomita hallitusta koko maailmaa koettelevan sairauden hoidosta. Ja varsinkin, kun sitä oikeaa hoitomuotoa ei tiedä kukaan. Eri maissa on päästy samoihin tuloksiin eri olhjelmilla. Mutta Hesari osaa kysyä oikein haluamansa vastauksen saamiseksi!