Tänä aamuna televisio kertoi siviilipalveluksensa keskeyttäneiden nuorten syrjäytyvän huomattavasti muita useammin. Viime aikoina on myös kerrottu kuinka nuorilla ei ole mitään käsitystä työelämän pelisäännöistä. Työaikoja ei haluta noudattaa ja esimiehen pienikin moite tai käskeminen otetaan heti henkilökohtaisena loukkauksena. Sitten hankkiudutaan masennuksen takia sairaslomalle.

Viime torstaina oli 18 astetta pakkasta ja puhalsi hyytävä viima. Jouduin tarpomaan ulkona asioillani ja muistelin kauhulla kuinka monta kertaa olin vastaavilla keleillä painanut hommia eri työmailla. Lähikioskin edustalla huomasin kolme talvihaalareihin pukeutunutta miestä kahvitauon jälkeisellä tupakalla. Nämä tukevasti vaatetetut kaverit olivat ilmeisesti työssä viereisellä siltatyömaalla. Nykyäänhän ei enää noudateta pakkasrajoja, joten ei siinä ollut mitään ihmeteltävää, mutta kun nämä kaikki kolme miestä olivat yönmustia afrikkalaisia. Nostin mielessäni heille hattua hyvästä asenteesta ja kiiruhdin toto- kioskin lämpimään.

Seuraavana päivänä taas näin kaksi mustaihoista varusmiestä, joista ainakin toinen edusti tätä paljon parjattua somalikansaa. Siinä oli jälleen paikka hatunnostolle ja se innosti minua lohkaisemaan ylimääräisen vitsinkin toto- kioskin verevälle naiselle. Miesvaltaisten yksityisen sektorin alojen työnantajilla on tunnetusti ennakkoluuloja tummaihoisia työnhakijoita kohtaan, mutta suomalaisen sotilaspassin vilautus keikauttaakin vaakakupin aivan toiseen suuntaan. Se kun osoittaa yhteiskunnan sääntöjen hyväksymisen ja turhan herkkähipiäisyyden karsiutumisen.

Tässä nyt ei tietenkään ollut tarkoitus tuomita siviilipalvelusta, sillä asepalveluksessa on vieläkin aivan liikaa väkeä ja sivareiden työpanos julkisella sektorilla tulee aina vain tärkeämmäksi. Mikäli se paljon puhuttu työvoimapula sitten viimein saapuu Suomeen.

Maassamme vaaditaan myös rehellistä keskustelua maahanmuutosta, mutta natsikortti nousee jo pientäkin hienosäätöä tarjoavista mielipiteistä. Muutama viikko sitten eräs kirjansa lukenut tutkija ilmoitti somalien harrastusten puutteen johtuvan suomalaisten alkoholinkäytöstä. Ainakin pari miljoonaa kantasuomalaista on myös laiskuuttaan jämähtänyt television eteen, joten tämä nerokas tutkija pitäisi laittaa keksimään kaunis selitys sillekin ilmiölle. Mikäli hän toteaa senkin johtuvan alkoholin käytöstä, niin silloin tämä tutkija itse on kiidätettävä maksakokeeseen arvokkaan tieteenhaaransa maineen pelastamiseksi. Valtaosassa suomalaisten suosimia lukemattomia harrastuksia alkoholin käyttö on kokonaan kielletty, mutta ilmeisesti ei tutkimustyössä.