Jotkut Ukrainan sotaa seuraavat asiantuntijat vertaavat Ukrainan armeijan viime viikkojen etenemistä Venäjän ja Japanin sodan (1904–1905) tapahtumiin. Mielestäni se muistuttaa enemmän 1. Maailmansodan lopun tapahtumia.

Vuonna 1917 vallankumousten veriset vankkurit kulkivat edestakaisin Pietarissa ja muuallakin Venäjällä. Ensin Helmikuun vallankumous kaatoi tsaarin ja sitten Lokakuun vallankumouksessa kommunistit ottivat vallan. Itärintamalla yli kaksi miljoonaa venäläistä sotilasta yksinkertaisesti lähti  kotiin ja rintama romahti.

Toisen vallankumouksen jälkeen Venäjä irrottautui sodasta 3. maaliskuuta 1918 Brest-Litovskin rauhansopimuksella, jossa Venäjä luopui Baltian maistaPuolastaSuomesta ja Ukrainasta.

Nyt on aivan samoja merkkejä ilmassa. Venäjä on vienyt Ukrainan rintamalle pääosin vähemmistökansallisuuksista tulevia palkkasotureita ja rintamalle lähteviä vankeja on vapautettu. Nämä burjaatit ja tšetšeenit osaavat tuskin edes venäjän kieltä, eikä heille ole maksettu niitä luvattuja palkkoja ja korvauksia.

Huolto on ollut huonoa koko ajan, joten ruoka, polttoaineet ja ammukset ovat loppuneet. Nyt he ovat huomanneet vielä Ukrainan armeijan saaneen aivan ylivoimaisia aseita länsimailta. Raketit ja itsenäisesti maaliin hakeutuvat tykistön kranaatit osuvat muutaman metrin tarkkuudella ja ne ammutaan 40- 80 kilometrin päästä.

Venäjän omat ohjukset osuvat vain 50% tarkkuudella jonkin kerrostalon seinään. Ukrainalla on apunaan amerikkalaisten satelliittien verkosto ja he pystyvät tuhoamaan venäläisten vähätkin droonit. Kaikki venäläisten puhelut ja viestintä kuunnellaan ja raketit suunnataan niden mukaan.

Venäjä on Saksan kaasuputket sulkemalla pelannut jo kaikki korttinsa, mutta Ukrainan armeijan menestys tulee vain lisäämään länsimaiden apua. Nyt tarvitaan enää joku Valko- Venäjän vallankaappaus tai Putinin putoaminen sairaalan ikkunasta.

ukr.jpg