Amerikkalaisen Mars-luotaimen robotti oli löytänyt vettä tuolta kaukaiselta planeetalta. Vedestä voidaan tuottaa happea, joten nyt voidaankin ruveta visioimaan siirtokunnan perustamista Marsiin. Mutta miten tarkka on robotin makuaisti? Ehkäpä kyseessä olikin vain jokin paljon vettä sisältävä neste, vaikkapa paikallisen asukkaan kilju. Mitä toiselta planeetalta kalareissusta palaava marsilainen sanoo, kun näkee Telluksesta lähetetyn robotin juoneen hänen kiljunsa! Suuttuu tietysti niin saatanasti ja ahkerasti Internettiä avaruudesta käsin selattuaan päättelee robotin suomalaiseksi. Muiden maiden kansalaiset kun puhuvat netissä politiikasta ja pimperosta, mutta suomalaisia kiinnostaa vain viinan kanssa lotraaminen. Vielä jos marsilainen on vastaillut Matti Vanhasen avaruuteen syytämiin kiimaisiin avunhuutoihin, niin kusessa ollaan! Näin tämä amerikkalaisten lähettämän luotaimen temppu voi johtaa marsilaisten tekemään kostoiskuun Suomeen ja Vanhanen saa luvan keksiä jotain parempaa kuin "Ikean kassalla tavattiin".

Ankeriaan vaellusta pohjoisilta vesiltämme kutemaan lähellä Meksikoa sijaitsevalle Sargassomerelle ja poikasten löytämistä sieltä taas tänne on kalastajien keskuudessa pidetty yhtenä luonnon suurista ihmeistä. Television dokumentista paljastui kuitenkin tuon käärmeen heittäytyvän vain seljälleen Golf-virtaan, joka sitten vie oikeaan osoitteeseen. Lohi taas todistetusti tunnistaa syntymäjokensa tuoksun ja painaa voimalla vastavirtaan läpi koskien ja putouksista yli hyppien etenee kohti kutupaikkojaan.

Samalla tavalla meitä ihmisiäkin on lohia ja ankeriaita. Ruotsiin muuttaneet suomalaiset ottivat aina koti-Suomeen tehdyn lomareissun jälkeen jonkun sukulaismiehen mukaansa Raamatussa (ja hesarissa) luvattuun nuuskan ja rusinapullan maahan. Näin tämä uusimpiin teryleenihousuihinsa sonnustautunut ja kehitysmaa - Suomen hylkäämä työtön matkusti Volvon takapenkillä huolettomana kuin lasiankerias Golf-virrassa kohti uutta tulevaisuutta. Kaksikymmentä- ja kolmekymmentäluvuilla taas monet suomalaiset lähtivät lohien lailla vaeltamaan voimakkaassa vastavirrassa kohti itää,jonkin sittemmin vääräksi osoittautuneen vaistonsa ohjaamina. Viimeisen putouksen takana ei kuitenkaan ollutkaan rauhaisaa suvantoa, vaan mätkähtivät suoraan Stalinin valtaisaan paistinpannuun! Kuuluinkohan minä tuohon ensimmäiseen ryhmään ja edustikohan enoni taas tuota jälkimmäistä poppoota; piru tietää!

Maamme politiikassa Keskustapuolue on lähinnä sellainen yhteiskunnan valtavirta, jossa ankeriaan lailla ajelehtien ja "kirkkoveneellään" oikeita ihmisiä kyyditen voi nopeasti edetä jopa ministeriksi asti.