Viime aikoina on tohistu kaikkialla hyönteisten käyttämisestä ruokataloudessa ja sen olevan ratkaisu halpaan elintarviketuotantoon.

Täyttä roskaa ja huuhaata; kuka nyt haluaa edes ajatella lähtevänsä ravintolaan syömään jotain russakoita ja heinäsirkkoja. Vihreät pissikset Ville Niinistö ja kumppanit tekevät niin kerran ja kikattavat siitä sitten joka tv- ohjelmassa. Siihen se jää, mutta rahaa on pahimmassa tapauksessa ehditty syytää jo satoja miljoonia.

Sen sijaan kalankasvatus, siinä on hyötysuhde kohillaan: kilo rehua tuottaa kilon kalaa ja siinä on Suomen turkistarhaajille ja maanviljelijöille uusi loistava mahdollisuus.

Ahvenanmaan Eckerössä on nyt rakennettu kalankasvattamo, joka on ainutlaatuinen maailmassa. Se on niin hyvä, että kiinalaiset haluaisivat ostaa sen ja kopioida tuhanteen kertaan.

Tuossa uudessa laitoksessa käytetään samaa kiertovettä loputtomiin, lohikaloille on järjestetty niiden tarvitsema (lihaa kiinteyttävä) virtaus ja laitosta valvotaan huipputeknisin laittein.

Eckerössä kasvatetaan kirjolohta, mutta maalämmöllä veden lämpötilaa säätelemällä ja ledien tuottamalla keinovalolla voitaneen kasvattaa mitä tahansa eksoottista kalalajia. Jopa 50- kiloisiksi kasvavia Niilinahvenia ja 15- kiloisia Kuningasrapuja!(?)

Tähän kun lisätään vielä jo hyvin pitkälle kehitetty kerrosviljely, jossa eriväriset led- valot korvaavat auringon ja kasvikset tuotetaan teollisuushalleissa olevissa korkeissa hyllyköissä. Tuollaisia laitoksia on jo ympäri maailmaa ja rahoittajatkin ovat innostuneet.

Tuollaisen Eckerön koelaitoksen jälkeen samanlaisia voidaan rakentaa satoja ympäri Suomea, aina Hangosta Petsamoon. Siihen sitten viereen vielä erilaisten vihannesten ja paprikoiden kerrosviljelmää ja jo vain on Suomen maaseutu taas voimissaan.