Rauhannobelisti Abiy Ahmed lietsoo sotaa, näin kirjoittaa Yle Etiopian pääministeristä. Tigren maakunnassa olivat kapinalliset ryöstäneet Etiopian armeijan asevarikkoja, jolloin maan armeija oli puuttunut kovalla kädellä asioihin.

Tigressä asuu vain 6% Etiopian väestöstä, mutta he hallitsivat maata vuosikymmeniä. Pari vuotta sitten oromoja (50% väestöstä) edustava Abiy Ahmed valittiin pääministeriksi ja ainakin minun mielestäni se kuulostaa enämpi demokraattiselta.

Etiopian rakentama Grand Ethiopian Renaissance Dam on nyt valmistunut ja patoaltaan täyttö aloitettiin tämän vuoden tulvavesistä. Egypti on uhannut räjäyttää padon, koska heidän mielestään vain heillä on oikeus Niilin vesien käyttöön. Vaikka Niilin vesistä 85% tulee juuri Etiopiasta lähtevästä Sinisestä Niilistä.

Mutta miten sitten räjäytät padon, jossa on kymmenien metrien paksuudelta betonia ja kaikki tärkeimmät laitteistot ja ohjaamot siellä sisällä. Tulvaluukut ovat tekojärven puolella ja niiden päällä on kymmeniä metrejä vettä. Israel tuhosi Itä- Syyriassa sijaitsevan ydinlaitoksen, mutta kahdeksan iskun tehneen koneen lentäjät harjoittelivat sitä puoli vuotta. Lisäksi Israelin armeija aloitti jo päivää ennen iskua Syyrian tutkajärjestelmien systemaattisen häirinnän.

En ole löytänyt tietoa siitä kuka Etiopian padon rakensi, mutta oletan rahoituksen tulleen Kiinan valtion investointipankista. Mistäpä muualta löytyy kymmeniä miljardeja rutiköyhälle Afrikan valtiolle! Näin ollen kiinalaiset varmaan toimittavat myös muutaman ilmatorjuntapatterin alueelle. Sellaiset näkevät ja tuhoavat hyökkääjän koneet jo satojen kilometrien päähän.

Tuon patovoimalan ansiosta 60 miljoonaa etiopialaista saa sähköt ja voimalinjoja on rakennettu jo naapurimaihinkin. Puiden käyttö ruuanlaittoon loppuu ja alueen metsittyminen suorastaan räjähtää käyntiin. Kyseessä on siis aivan massiivinen ilmasto- ja ympäristöteko. Sähköistys käynnistää miljoona isoa ja pienempää teollisuushanketta niin Etiopiassa kuin naapurimaissakin. Kiinalaiset ovat jo rakentaneet Addis Abebaan jopa 50. 000 työpaikan teollisuusalueita. Sinne voivat myös eurooppalaiset yritykset suunnistaa nyt kun infrastruktuuri alkaa olla valmiina, sekä työvoima on halpaa ja ahkeraa.

Egyptissä sen sijaan rakennetaan 40 miljardia (!) maksavaa mahtipontista hallintokaupunkia, vaikka maan väestö lisääntyy kahdella miljoonalla joka ikinen kristityn vuosi. Maalla olisi käytössään 500 km pitkän (Hki- Oulu) Nasser- järven vedet maanviljelyn ja kastelujärjestelmien kehittämiseen, mutta kun ei ole osaamista, eikä haluakaan ilmeisesti.

Kuvassa on Etiopiaan rakenteilla oleva Grand Ethiopian Renaissance -pato.

 

Tässä kuva tuosta Etiopian valtavasta padosta. Egyptin lentokoneet voivat parhaimmillaankin vain naarmuttaa sitä, mutta silloin Etiopia pistää koko Sinisen Niilin kiinni.

Rauhannobelisti Obaman lennokit ja koneet tappoivat kymmeniätuhansia ihmisiä ympäri maailmaa, mutta rauhannobelisti Abiy Ahmed ei saisi Ylen mukaan pommittaa edes omassa kotonaan. Vaikka molemmat ovat melkoisesti sen Musta Pekka- korttipelin sankarin näköisiä!

Aamulla varhain tuo Ylen otsikko oli tosiaan Rauhannobelisti Abiy Ahmed lietsoo sotaa ja se pisti silmään, mutta nyt siellä on näköjään siistimpi versio.