En löytänyt prosentteja, mutta Ruotsissa on valtavasti luhtitaloja. Luhtitalo on kerrostalo, jossa asuntoihin kuljetaan pitkin rakennuksen sivulla olevia luhtikäytäviä. Huomasin tietysti ne jo siellä asuessani, mutta ruotsalaisissa poliisisarjoissa niitä näkyy joka puolella.

loft.jpg

luhti.jpg

Suomessa luhtitalot näyttävät olevan korkeintaan kaksikerroksisia, mutta Ruotsissa kerrosmäärällä ei näytä olevan rajaa. Korkeissa taloissahan tuota luhtikäytävää pitkin kuljetaan vain talon päädyssä tai keskellä oleviin hissiin ja portaikkoon.

Asun itse kaksikerroksisessa pienkerrostalossa, jossa on 12 asuntoa. Luhtitaloksi rakennettuna samoihin neliöihin olisi saatu 2- 3 isoa asuntoa enemmän. Siitä voi laskea miten se olisi vaikuttanut neliöhintoihin, yhtiövastikkeeseen tai vuokraan.

Lumi ulkona olevalla käytävällä? Nykyään jo kaikkien uusien kauppakeskusten pihojen alla kulkee lumet sulattavat lämpöjohdot ja kaikkien talojen vesirännien syöksytorvissa on lämpölangat, joten miksi ei myös luhtikäytävässä. Käytävän seinät voisivat olla myös puoliksi ummessa ja syksyllä huoltoyhtiö muiden syystoimien ohessa sulkisi ne kokonaan. Lueskelin ruotsalaisia sivustoja, joilta löytyy rajattomasti erilaisia ratkaisumalleja kaikkiin ongelmiin.

Kysymys ei ole mistään minun mielihaluistani, vaan rakentamisen ja asumisen kustannusten pudottamisesta jopa 7- 13% (hatusta). Nykyään käytetään satoja miljoonia kaikenlaisiin energiaremontteihin, joiden vaikutus on useimmiten 0- 0 euroa ja prosenttia.

Onneksi se kouhottaminen nollaenergiataloista ja metrin paksuisista seinistä on sentään hetkeksi vaiennut. Ensi talvena moni köyhä ja varsinkin eläkeläinen huomaa asuvansa nollaenergia- asunnossa, kun sähköyhtiö tai Caruna on katkaissut sähköt. Jonain päivänä tämä onneton ihmisparka saattaa kuitenkin riemukseen huomata koko kerrostalon olevan pimeänä, koska sähköä ei ole enää myytävänä ja naapuritikin saavat tuntea luissaan nollaenergiatalon ja vihreän siirtymän riemut.

Muuten olen sitä mieltä, että kaikki ranskalaisia parvekkeita suosivat arkkitehdit pitäisi tappaa. Nimensä mukaisesti sellaiset suunniteltiin vain Pariisin kapeille kaduille ja arkkitehtonisesti arvokkaisiin rakennuksiin. Asuin joskus tuollaisen parvekkeen omaavassa asunnossa ja joka ikinen päivä vitutti sen turhan oven näkeminen.