Tänään uutisoitiin Helsingin sulkevan viisi sivukirjastoaan ja tämän tyylinen kunnallisten palvelujen alasajo tulee kiihtymään kaikkialla Suomessa. Verotulot kun ovat vähentyneet rankasti.

Varhaisessa nuoruudessani, 1970- luvulla, lähdin vaeltamaan kaukaisesta Lapista (lähin uimaranta Jäämeressä) kohti mystistä Etelää.  Syynä oli pohjoisen korkea työttömyys ja ehkäpä myös naispuolisten lantalaisten turistien estoton käytös seksiasioissa. Kuvittelin heidän olevan ihan perusluonteeltaan niin vapaamielisiä, mutta sehän olikin vain näiden ollessa ilman aviomiehiään Lapissa ja Välimerellä. Kotiseuduillaan taas ovat hyvinkin ärtyisiä ja käyvät päälle kuin pesäänsä puolustavat naaraskarhut. Tätä asiaahan on tutkittukin karhujen osalta.

Palatkaamme tuohon onnettomaan vaellustouhuuni. Oulun korkeudelle päästyäni olin jo juonut matkakassani, eikä auttanut muu kuin ruveta työhommia katselemaan. Siellä rakennettiinkin valtavaa turvevoimalaa, joten suuntasin sinne töitä kyselemään. Tämä hanke toteutettiin kaupungin omana työnä ja vastaava mestari sanoi töihin otettavan ainoastaan paikkakuntalaisia. Korkean työttömyyden takia oli tehty tällainen sopimus ammattiyhdistyksen kanssa.Hän kehotti keskustelemaan luottamusmiehen kanssa ja tämä suostuikin nopeasti minun palkkaamiseeni.

Tänä päivänä valtio maksaa työllisyyttä edistääkseen kunnille 10 % saneeraustukea, mutta silti nämä teettävät työt ulkomaisille hämäräfirmoille

 

 

Melko nopeasti suomalaisten rakennustyöläisten on pakko seurata esimerkkiä ja tästä tuleekin taas yksi uusi "maan tapa". Nyt olisi kuntien rakennusvirastoilla viimeiset ajat aktivoitua ja erilaisilla työllistämistuilla palkata oman kuntansa työttömiä rakentajia. Sata oman kunnan miestä tuo lähes miljoona euroa verotuloja, minkä lisäksi he eivät ole ronkkumassa kunnallisia avustuksia.

Muuten kulttuurisihteerin huoneessa toimii pian Thai- hieronta ja elinkeinoasiamies vuoleskelee omassa toimistossaan rasvaista kebab- jöötiä. Joidenkin afrikkalaisten valtioiden rajavartioinnin hoitavat jo monikansalliset turvallisuusyritykset ja intialainen kirjanpitäjä voi aivan hyvin tulevaisuudessa hoitaa iltatöinään parin "mäntsälän" pikkuiset kirjanpidot.