TE- ministeriön määräyksestä astui 10.05.2010 lähtien voimaan laki, joka määrää työvoimavirkailijan henkilökohtaiselta ajalta myöhästyneelle työttömälle automaattisen 15 päivän karenssin.

Poliisin tai tuomioistuimen määräämä päiväsakko vie vain tietyn osan tuloista, mutta paavin audienssiin verrattavan TE- keskuksen virkailijan ajan laiminlyönnistä viedään ne vähäisetkin tulot kokonaan. Hammaslääkärin ja joidenkin muiden varattujen palvelujen unohtamisesta joutuu myös maksamaan vain tuolta varatulta ajalta.

Laskin netissä olevasta poliisin laskurista, että minulle TE- keskuksen ajalta poisjäänti tietäisi noin 100 päiväsakkoa vastaavaa taloudellista rangaistusta. Millainen rikos täytyy tehdä, että saa 100 päiväsakkoa? Kirveellä tehty pahoinpitely voisi varmaan olla sellainen. Onko kuukausipalkkaisen työvoimavirkailijan aika näin arvokasta, vai ovatko työttömien ihmisoikeudet tosiaan näin vähissä? Nämä virkailijat valittavat joka käänteessä pieniä palkkojaan, eikä TE- keskuksilla ole tänä päivänä tarjota kuin lämmintä kättä, joten kysymyksessä on siis vain työttömien entistä rankempi kyykyttäminen.

Työvoimaministeri Anni Sinnemäki puhuu julkisuudessa aina kauniita sanoja suvaitsevaisuudesta, yhteisöllisyydestä, tasa- arvosta, välittämisestä ja monista muista kauniista asioista. Hänen huolellisesti harjoiteltu ilmeensä ja lausuntansa ei kuitenkaan paljasta sitä tosiasiaa, että näitä hienouksia ei suinkaan ole tarkoitettu kaikille. Vihreiden naisten hallitsemat tasa- arvo- ja ihmisoikeusompelupiirit eivät varmasti näe mitään ongelmaa noissa TE- keskusten uusissa rangaistusmenetelmissä.