Ruotsalaisten väitetään olevan onnekkaita hannu hanhia joka asiassa, mutta kyllä heidän menestymisensä johtuu enemmänkin tuon rusinapullaan ja nuuskaan  mieltyneen kansan osaamisesta ja terveestä järjestä. Asuin nuoruudessani monia vuosia Ruotsissa ja minulla on erittäin positiivinen kuva svenssoneista.

Kiinalaiset ostivat Saabin muutamia vuosia sitten ja nyt se rupeaa antamaan runsasta satoa. Kiina tilasi peräti 150. 000 sähköautoa Saabilta ja tuon kaupan arvo on huikeat 12 miljardia euroa. Työpaikoissa se merkitsee varmaan jotain 50. 000 - 100. 000 työpaikkaa varsinaisissa tehtaissa ja lukemattomille alihankkijoille.

Ja tämä voi olla vasta alkua. Kiinalaiset pystyvät rakentamaan kerralla kokonaisia miljoonakaupunkeja, joissa sallitaan vain aurinko/tuulivoiman käyttö ja pelkästään sähköautot.

Volkswagenin (ja kumppaneiden) jättimäisen päästöhuijauksen takia dieselautojen tulevaisuus on huonoakin huonompi, joten markkinoita riittää.

Tähän asti sähköautoista on rakennettu perinteisten bensa/diesel autojen näköisiä, mutta tulevaisuudessa ne voivat olla minkä näköisiä tahansa. Suomen hallitus hyväksyi juuri lain, joka sallii kaikenlaisten sähköpotkulautojen ja segway- tyyppisten henkilökuljettimien käytön liikenteessä.

Tulevaisuuden sähköauto voi siis olla vaikka metrin levyinen, painaa 160 kiloa ja hinta pyöriä alle tonnissa.
Suomessa on jo sähköautotuotantoa ja tuotekehittelyä, joten siinä voi olla meidän uusi Nokiamme. Lisäksi tietysti nuo pienemmät vempeleet vanhusten ja patalaiskan kaupunkilaisnuorison kuljetteluun.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki esiintyi televisiossa pari viikkoa sitten. Keskustelua käytiin pk- seudun asuntorakentamisesta ja Anni tietysti vastusti jyrkästi pienten vuokra- asuntojen rakentamista. Jossain vaiheessa hän kuitenkin sanoi suomalaisten eläkesäätiöiden pitää olla erittäin varovaisia Suomeen sijoittaessaan, etteivät tuotot jää liian pieniksi.

Ja perkele! Kuvitellaanpa jonkin suomalaisen eläkesäätiön harkitsevan 200 miljoonan euron sijoitusta ranskalaiseen tai suomalaiseen telakkaan. Ranskalaisesta saisi 10% vuotuisen tuoton, kun taas suomalaisesta raumasta vain 5% tuoton. Ranskasta siis 10 miljoonaa enemmän vuodessa. Toisaalta taas kotimainen telakka toisi 2. 000-5.000 työpaikkaa ja kaikkien alvien ja muiden verojen kautta yhteiskunta hyötyisi siitä kymmeniä kertoja enemmän kuin tuosta ranskanleivästä.

Helvetti, tuo eläkesäätiö saisi jo eläkevakuutusmaksuja enemmän kuin tuon Ranskan 10 miljoonaa.
Ja nämä eläkesäätiöt hallinnoivat nimenomaan suomalaisten palkansaajien rahoja, heillä luulisi olevan jonkinlainen moraalinen velvollisuuskin huolehtia maksumiehistään!