Yksi kansa, yksi kieli, yksi valtio: näin opetettiin sodan jälkeen pienille saamelaislapsille, jotka otettiin pois turvallisista kotioloistaan ja pantiin asuntolakouluihin käymään suomenkielistä koulua. Täsmälleen samoina vuosina kuitenkin sama Suomen hallitus teki päätöksen olla asuttamatta Karjalan evakkoja ruotsinkielisiin kuntiin, koska haluttiin suojella näiden kieltä ja kulttuuriperintöä.

 

Nämähän ovat tietysti jo vanhoja asioita, mutta kun nyt on valmistunut ansiokas dokumentti, joka kuvaa näiden pienten saamelaislasten traumaattisia kokemuksia. Saamelaiset eivät ole sitä sanoneet, mutta jotenkin he varmasti odottivat Suomen valtiolta jonkinlaista kannanottoa asiaan.


Suomen johdon suhtautuminen kotimaisen väkivaltakoneiston toimintaan on kuitenkin aivan erilaista kuin mitä se on ulkomaisten sortajien suhteen. Pääministeri Matti Vanhanen pyysi virallisesti anteeksi ja presidentti Tarja Halonen pahoitteli virallisesti aikoinaan Mohammed- pilakuvista syntynyttä kohua. Dalai lama kutsui Kiinan toimintaa Tiibetissä ”kulttuuriseksi kansanmurhaksi” ja Halonen riensi ottamaan asiaa esille Kiinan vierailullaan. 


Vihreän oikeusministerin Tuija Braxin mukaan anteeksipyynnöt eivät kuulu suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin, joten tähän saamelaislasten asiaan ei oteta kantaa. Helvetillisellä kieroilulla vähemmistövaltuutetuksi päässyt ruotsinkielinen Eva Biaudet on myös hiljaa, vaikka yleensä onkin kita ammollaan tuomitsemassa kaikkea mahdollista. Pär Stenbäck vertasi pakkoruotsin vastustamista juutalaisten vainoihin natsi- Saksassa ja senkin suomalaiset älymystöhörhöt nielivät ruotoineen.


Toisaalta, Suomi ei ole myöskään allekirjoittanut alkuperäiskansojen oikeuksia tunnustavaa kansainvälistä sopimusta, joten saamelaiset onkin parasta vaieta kuoliaaksi. Nämä tuskin ovat räjäyttämässä Helsingin metroa, kun taas jotkut enemmän kulttuuriset vähemmistöt saattavat sen hyvinkin tehdä.


Australiassa taas on aivan erilainen poliittinen kulttuuri, jossa tasa- arvo käsittää omankin maan alkuperäiskansat. Hallitus esitti aboille rehdin ja virallisen anteeksipyynnön, minkä lisäksi tuli runsaasti taloudellisia korvauksia.

 

On tämä taas niin ääretöntä!