Vuonna 1992 Ruotsin hallitus otti käyttöön oppilaille annettavan palvelusetelin (voucher), jolla valtio maksaa könttäsumman oppilaan koulutuksesta ja nämä voivat itse valita koulunsa. Kyseessä oli porvarien aatteellinen ratkaisu ja tämän idean isä on Milton Friedman, jonka oppeja Etelä- Amerikan sotilasdiktatuurit sovelsivat aikoinaan. Koulun voi siis perustaa jokainen siihen halukas kansanryhmä ja sen opetus voi painottua joillekin tietyille aloille. Tiede, taide, urheilu, uskonto, jne. Tosin jotkut "Osama pyrotekniskagymnasietin" tapaiset viritykset ovat jo alkaneet hieman epäilyttää muuten niin vapaamielisessä Ruotsissa.

Suomessa tuota käytäntöä on vasta kokeiltu, mutta seuraavien vaalien jälkeen uusi porvarihallitus ryhtyy varmasti oikein voimalla ajamaan asiaa. Kyseessä on valtaisat rahasummat, joista kansainväliset yrityksetkin ovat kiinnostuneet. Sitralla ja Raimo Sailaksella on varmasti jo nuotit valmiina, ei puutu enää kuin uusissa vaaleissa valittu vanha laulukuoro.

Ruotsissa väitetään saadun hyviä kokemuksia tuosta käytännöstä ja myös sosiaalidemokraatit kannattavat sitä. Suomessa tähän järjestelmään on kehitetty pieni, mutta tärkeä erikoisuus: valtio korvaa vain 90 % oppilaan opetuksesta. Tyhmälle kansalle sitä perustellaan säästösyillä, vaikka tuon 10 % omakustannusosuuden tarkoitus onkin vain karsia köyhät pois järjestelmästä. Meillähän on sama asia toteutettu jo terveydenhuollossa: Kela korvaa suuren osan yksityiseltä terveydenhoidon sektorilta ostetuista palveluista, mutta riittävän suuri omavastuu estää pahanhajuisia köyhiä tunkemasta Mehiläisten hienoihin saleihin.

Suomen sosiaalidemokraateillekin tämä sopii varmasti yhtä hyvin kuin nyrkki työläisen silmään, joten he suurimman porvaripuolueen apupyöräksi päästyään varmasti kannattavat tällaista koululaitoksen alasajoa. Vasemmistoliitto taas on uuden johtajansa myötä keskittynyt haalimaan riveihinsä lähinnä Vihreistä pakenevia viimeisiä heteromiehiä, joten he ovat unohtaneet perinteisestä kannattajakunnastaan erään tietyn ryhmän; työväenluokan. Leninille tuollainen lapsus olisi maksanut koko vallankumouksen voiton ja he olisivat pudonneet jo semifinaaleissa kerenskiläisiä vastaan.

Kymmeniä vuosia palkankorotukset ja työelämän asiat Suomessa sovittiin kaukaisissa tupo- pöydissä ja kansa luulikin niiden tulevan suoraan taivaasta. Varsinkin, kun sossujen johdossa ja  näkyvimpinä ehdokkaina rupesi olemaan yhä enemmän pappeja ja piispoja. Työnantajat päättivät kuitenkin antaa työläisille sen viimeisen niitin ja lopettivat tämän käytännön. Yllättäen ammattiliitot eivät ole kuitenkaan alistuneet tähän sanelupolitiikkaan, vaan ovat tuntemattomien nuorten johtajiensa vetäminä ruvenneet pistämään kovan kovaa vastaan. Vuosaaren sataman mielenosoituksessa rikottiin jo erään auton takaikkuna ja se oli kauhistuttava asia konsensusmössöön tottuneille suomalaisille. Ranskassa työläiset valtaavat suljettaviksi aiottuja tehtaitaan ja saavat näin parempia sopimuksia. Tähän meilläkin pitäisi mennä ja liitot voisivat järjestää jo siihen valmentavia kursseja jäsenilleen.