Vuonna 1945 Eurooppa oli raunioina, mutta rauha oli viimeinkin saavutettu. Uusia rajoja vedeltiin voittajien ehdoilla ja kymmenet miljoonat ihmiset joutuivat jättämään ikiaikaiset asuinsijansa. Idästä länteen, lännestä itään ja kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin vaelsivat eri kansanryhmien kulkueet ja karavaanit. Suomikin joutui asuttamaan 400. 000 Karjalan evakkoa ja Petsamon pakolaiset.

Vain keskitysleireistä vapautetuilla juutalaisilla ei ollut mitään paikkaa mihin mennä, koska kaikki maat kieltäytyivät antamasta heille maahanpääsyä. Vielä vuosia vapautumisensa jälkeen he asuivat samoissa vankiparakeissa kaasukammioiden ja joukkohautojen keskellä. Sitten alkoi Exodus ja yksi maailmanhistorian suurimpia menestystarinoita.

Samaan aikaan syntyi 700. 000 palestiinalaisen pakolaisongelma, mutta upporikkaista arabivaltioista huolimatta he kyhjöttävät yhä ”pakolaisleireissään”. He asuvat kuitenkin betonikerrostaloissa, joissa on lämmitys, sähköt, juoksevat vedet, Internetit ja sisävessat. Lähi- idässä on miljoonia jesidejä, kurdeja, kristittyjä ja muslimeja, jotka ovat asuneet jo kymmenenkin vuotta ja ympäri vuoden kylmissä teltoissa.

Trumpin vuosisadan diili palestiinalaisille on hyvä ja se alkaa olla niitä viimeisiä tarjouksia. He eivät kuitenkaan suostu edes neuvottelemaan asiasta. Neljän vuoden neuvottelujen aikana myös Egypti voisi tulla mukaan sopimukseen ja silloin palestiinalaiset voisivat saada mukaan tuon Siinai- option.

 

trump.jpgsiinai.jpg

Tässä hieman reaalipolitiikkkaa:

- Turkki, Iran, Irak ja Syyria eivät anna mitään oikeuksia 30 miljoonalle kurdille, mutta ne ovat ylimpinä huutamassa palestiinalaisille omaa valtiota. Kurdit pelastivat irakilaiset Isisiltä, mutta heti toivuttuaan nämä arabit valtasivat ikiaikaisen kurdikaupunki Kirkukin. Jossa asukkaista yli 50% on kurdeja, mutta arabeja vain 30% ja hekin Saddam Husseinin aikana öljyn takia pakkosiirrettyjä.

- Libanon sai vuodessa 4 miljardia dollaria tukea Saudi- Arabialta, mutta muutama vuosi sitten saudit lopettivat sen tuen. Syynä Libanonia käytännössä hallitseva Hizbollah, joka on Iranin tukema. Iran taas käy jo monen rintaman sotaa saudeja vastaan. (Jerusalem studio). Nyt Libanon on kaaoksessa ja kansa mellakoi siellä Hizbollahia vastaan.

- Iranin shialaiset käyvät sotaa kaikkia sunneja vastaan, joten heidän tukensa sunnilaisille palestiinalaisille on verrattavissa Molotov- Ribbentrop sopimukseen.

- "Laita nyt vaan nimi alle, koira", sähähti Egyptin presidentti Mubarak Jasser Arafatille, kun tämä epäröi Oslon juhlallisessa sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. (Yle dokumentti). Viikkoa myöhemmin Kairossa Arafat julisti pyhää sotaa ja Israelin tuhoamista. (Jerusalem studio). Arafat ja Rabin saivat tuosta Nobelin rauhanpalkinnon. Kuvaa hyvin Egyptin suhdetta palestiinalaisiin ja näiden uskottavuutta sopimusosapuolina.

- Saudien ja Israelin ilmavoimat ovat tehneet jo yhteisiä iskuja iranilaisiin kohteisiin Syyriassa ja Irakissa. Samoin Israelin ilmavoimat iskee aina Egyptin pyynnöstä Siinailla riehuvien jihadistien kohteisiin.

- Kaikille  5 miljoonalle "palestiinalaispakolaisille" vaaditaan paluuoikeutta, vaikka nuorimmat Israelin alueelta lähteneet ovat jo yli 72- vuotiaita. Lisäksi nämä muslimit ovat allekirjoittaneet vain Kairon sopimuksen, jonka mukaan ihmisoikeudet kuuluvat vain sharia- lakia noudattaville muslimeille. Kaikilla Lähi- idän muslimivaltioilla on ollut oikeus julistautua islamilaisiksi valtioiksi, mutta Israelilla ei ole oikeutta julistautua juutalaiseksi valtioksi.

lataus.jpg

Lopuksi kuuntelemme vielä Israelin kansallislaulu Hatikvan.