Tuota lausetta hokevat poliitikot päivittäin tiedotusvälineissä, päättäväisen näköisinä ja otsat huolestuneella rypyllä. "On hyvä, että asiat selvitetään", lausui myös hengästynyt Arto Merisalo, kun häntä raahattiin kantapäät kolisten tutkintovankeuteen. Nyt kolmen viikon vankeuden jälkeen olisi jo melkoinen ihme, jos tuo vaalirahasotkuissa ryvettyneen Nova Groupin toimitusjohtaja olisi edelleenkin tyytyväinen tutkimusten laajenemisesta.

Poliitikoilla on nyt hirveä hätä saada itse päättää kuka asioita tutkii ja ennen kaikkea miten tutkii. Eikö jokainen rikollinen tutkisikin mieluummin itse tai laittaisi vaikkapa äitinsä rötöksiään selvittelemään, koska silloinhan on helpointa piilottaa kaikki raskauttavat todisteet. Mafiajärjestöillä on kautta aikojen ollut erityisiä rikospaikkojen siivoojia, jotka laittavat savuavan aseen uhrin käteen, repäisevät syyllisen välihousut ja pyyhkivät kiusallisia sormenjälkiä.

Suomessa tällainen henkilö on hallintoneuvos Lauri Tarasti. Maamme urheilumaineen iäksi ryvettäneen Lahden dopingskandaalin jälkeen kutsuttiin Tarasti hätiin ja hän pelastikin urheilupomot suuremmilta tutkimuksilta. Jotkut kärynneet saivat jopa jatkaa uraansa ja näin Suomen hiihtomaine ei koskaan kunnolla puhdistunut.

Nyt tämä ansioitunut hallintoneuvos on ryhtynyt hallituksen hautausurakoitsijaksi tässä Nova Groupin lahjussotkussa. Vakavalla äänellä ja virkamiehen kapulakielellä hän selittää vaalirahoituksen juridisista vaikeuksista ja kuinka "Suomen poliittinen kulttuuri tulee nyt varmasti muuttumaan". Tämä kaikki on kuitenkin vain ajanpeluuta odotellessa BB- talon ensimmäistä raiskausta tai muuta pelastavaa onnettomuutta, joka kääntäisi kansan huomion muualle. En yhtään ihmettelisi, vaikka joku Kepun piiripäällikkö yllätettäisiin öiseltä Pasilan varikolta Pendolinon jarruja sörkkimästä.

Tämän vaalirahakohun tiimoilta ainoana kansanedustajana puhtaat paperit saa Tommy Taberman, koska hän on itse kertonut olleensa humalassa koko tähänastisen edustajanuransa. Onhan se nyt kuitenkin parempi tuhrata vessassa pikkuisten viinapullojen kanssa, kuin osallistua muiden mukana laajamittaiseen äänestäjien pettämiseen.