Suomisen perhe on ostanut uuden auton, joka on Saksassa valmistettu Volkswagen ja se maksoi hulppeat 42. 500 euroa. Autokauppias tarjosi heille samanlaista 5. 000 € halvempaa Slovakiassa valmistettua mallia, mutta he vaativat ehdottomasti Wolfsburgin tehtaiden saksalaista laatua. Siihen kuuluu vielä kallis, mutta taatusti laadukas huolto, he eivät voisi kuvitellakaan antavansa hienoa autoaan jonkin tuntemattoman nyrkkipajan rusikoitavaksi.

Perheen äiti on Amnestyn aktiivijäsen ja hän epäilee vieläkin Slovakian ihmisoikeuksia. Hän on kuullut Saksassa myytävän jopa Kiinassa valmistettuja autoja, mikä kauhistuttaa häntä Kiinan huonon ihmisoikeustilanteen ja orjatyövoiman käytön takia.

Perheen lapset Jorma ja Minnapetteri ovat myös mukana Amnestyssa ja etenkin tytär Jorma on aktiivinen “Naisen euro on 80 senttiä”- kampanjassa. Minnapetteri on Setan orientoitumiskursseilla, mutta ei siitä sen enempää. 

Vuosi sitten Suomisen perhe osti myös uuden asunnon, joka maksoi 345. 600 euroa. Heidän päätöksensä ratkaisi kiinteistönvälittäjän esittelyssä “toimivat neliöt” ja lattialla olleet räsymatot. Lisäksi rakennusyhtiö oli yksi Suomen vanhimpia ja arkkitehti oli ruotsinkielinen Alfons von Guttaberga.

Varsinaisista talon rakentajista he eivät tienneet mitään, mutta kerrottakoon se nyt tässä kuitenkin. Taloa olivat olleet rakentamassa Raivo, Roina, Kert, 2 Pavelia, Nikolai, 3 Juria, Ivan, Sergei ja 14 muuta virolaista, Viron venäläistä, puolalaista, lättiläistä ja oliko yksi foinikialainenkin mukana.

Näiden rakentajien keskituntiansio oli ollut 6 €/h ja he olivat tehneet 12- tuntista työpäivää ilman ylityökorvauksia. He asuivat kahdessa kaksiossa 10 miestä kummassakin, paitsi venäläiset Sergei ja Ivan, jotka asuivat työmaalla teräskontissa. Nämäkin onnettomat pääsivät myöhemmin kaksioon, kun Roina ja Nikolai jäivät kaatuvan elementin alle ja heidät piti kantaa pikavauhtia laivaan ennen poliisin tuloa.

Tuo tarina on keksitty, mutta tuon tyyppinen tarina osuu aika lähelle monen helsinkiläisperheen todellisuutta. Jäljellä olevien suomalaisten rakennusalan ammattilaisten keski- ikä on jo niin korkea, että seuraavien 10 vuoden aikana pk- seudulla rakennettavista taloista 60- 90% on ulkomaalaisten rakentamia. Virolaista ja venäläistä laatua alle 1000 euron kuukausipalkalla, mutta aina vain korkeammat suomalaiset hinnat. 

Jos kirvesmiehelle maksetaan 4- 6€/h, niin mitähän tasoa luulisitte hänen ammattiylpeytensä olevan ja huolehtiiko hän todella kaikkien työvaiheiden suorittamisesta oikeassa järjestyksessä.

PS. Julkaisin tämän jutun jo 8 vuotta sitten, mutta päivän lehtien mukaan se on edelleen ajankohtainen.