Viisi viikkoa sitten meillä vähennettiin miehiä työmaalla. Puolenkymmentä viidenkympin molemmin puolin olevaa suomalaista ammattilaista sai lähteä ja saman verran parikymmentä vuotta nuorempia ulkomaalaisia “yleismiehiä” jäi hoitamaan lopputyöt. Oli otettu jopa lisääkin näitä virolaisia ja venäläisiä. 

 

Ensimmäistä kertaa jouduin näin raakaa politiikkaa todistamaan, yleensä olen aina lähtenyt viimeisten joukossa työmaalta. Tämä on sitä Wahlroosin ja kokoomuksen kaipaamaa kilpailukyvyn parantamista!

 

Työkavereideni kanssa olemme enemmän kuin kyrpiintyneitä.

 

Lähes kahden vuoden hyvä palvelu, eikä edes oma virallista kiitosta saanut  työsuojeluvaltuutetun roolini hoitaminen vaikuttanut asiaan. Ensimmäistä, noin puolet palkasta olevaa ansiosidonnaista päivärahaa joutuu odottelemaan vähintään kaksi kuukautta ja pitämättömät lomat ja epäselvyydet papereissa viivyttävät käsittelyä vielä enemmän. Pimeisiin töihin jos menet ja kärähdät, niin tulee ehdollista vankeutta ja tolkuttomat taloudelliset sanktiot.

 

Raha ratkaisi: ulkomaalaisten ei tarvitse maksaa veroja, eikä muitakaan maksuja, joten he voivat laskea firmaveloitustaan vaikka 12 € h.

 

Rakennusalan työttömyys on yli 16 % ja näin keväällä vielä enemmän. Siihen kun lasketaan mukaan nuo tuhannet ja tuhannet yhden miehen firmat, niin luku saattaa olla jopa kaksinkertainen.

 

Kaksi vuotta sitten olin kolme viikkoa töissä suuren telineitä, rakennuskoneita ja siirrettäviä toimitiloja vuokraavan Cromon (nimi muutettu) suurella varikolla täällä pk- seudulla. Työmaallemme oli tilattu heiltä suuri määrä aitaelementtejä, mutta kävimme itse kunnostamassa ne: vanerit vaihdettiin, maalattiin etc. Valtavalla varikolla oli Cromon oman väen lisäksi nuoria suomalaisia vuokramiehiä loputonta tavaroiden lappamista hoitamassa. Virolaisiakin oli muutamia.

 

Joitakin viikkoja sitten kävin tuolla samaisella varikolla ja hieman ihmetytti, kun jokainen vastaantulija näytti olevan virolainen. Tarkemmin katseltuani huomasin suuren osan porukasta kantavan virolaistyyppisiä halpahaalareita ilman mitään firman tunnuksia. Aliurakointityöt oli jo sielläkin myyty jollekin virolaisfirmalle, jonka väki pendlaa viikoittain Suomenlahden yli ja jotka eivät maksa centtiäkään veroja tai muita maksuja Suomeen.

 

Tämä sama kuvio etenee vauhdilla läpi Suomen ja kaikilla aloilla, viranomaiset ovat jo ajat sitten pudonneet kärryiltä. Nyt on ruvettu järjestämään rakennusalan työturvallisuuskortteja jo Romanian romaneillekin ja siinähän heille onkin oikein kultakaivos. Huonosti vartioiduilla työmailla on rajattomasti arvokkaita työkaluja, rakennustarvikkeita ja kiiltäviä kylpyhuonekalusteita. Vuoden kun kiertolainen jaksaa olla töissä, niin sitten on sossukin auki koko loppuelämäksi ja asuntojonossa pääsee ambulanssikaistaa eteenpäin. Muuten Miranda Vuolasranta heiluttaa rasistikorttia joka uutisissa ja raakkuu jokaisessa radio- ohjelmassa.

 

Missäkö oli pihvi? Mihin ovat kadonneet suomalaisten putkimiesten, sähköasentajien, kirvesmiesten, muurareiden ja kaikkien muidenkin rakennusalan ammattilaisten ihmisoikeudet!  "Kansalaisten työvoima on tasavallan erityisessä suojeluksessa",  sanoo perustuslaki ja Suomen perustuslakiin kirjoitettuna se tarkoittaa nimenomaan Suomen kansalaisia. Wahlroosin ja hänen perässäjuoksijoidensa ( stuppimulqvist) vaatimukset orjatyövoimasta johtavat vain sisällissotaan.