Ennen vuoden 1967 Kuuden päivän sotaa palestiinalaisiksi kutsuttiin aina nimenomaan juutalaisia, mutta tuon sodan jälkeen ruvettiinkin yllättäen arabeja kutsumaan palestiinalaisiksi. Aivan samoin voitaisiin ehkä väittää myös persialaisten olevan alun perin lähtöisin Inarista, koska eihän siinä ole kuin yhden kirjaimen ero: iranilaiset ja inarilaiset(?).

Palestiinan (Israelin) arabit haluavat oman Palestiinan valtion ja sen pääkaupungiksi he haluavat Jerusalemin, näin meille väitetään.

No, mutta entäs nyt, kun palestiinalais- arabialaisen uutistoimisto SHFA: n mukaan Jerusalemin arabiasukkaat haluavatkin Israelin hallitsevan kaupunkia, eikä antavan sitä palestiinalaishallinnon (PA, presidentti Mahmud Abbas) viranomaisille. Uutistoimisto SHFA haastatteli 1200 Jerusalemin arabia, joista yksikään ei ollut Israelin kansalainen. Heistä peräti 93% ja siis 1, 116 halusi elää mieluummin Israelin hallinnon kuin PA: n vallan alla. Vain 84 halusi enää sitä Palestiinaa.

Katselin jotain vuosi sitten Yleltä Ruotsissa erittäin suositun TV- kokki Tareq Taylorin ruokamatkoista Lähi- itään kertovaa ohjelmasarjaa. Tareqin ja hänen mukanaan olleen veljensä isä on aikaisemmin Ruotsissa asunut palestiinalais- arabi ja äiti ruotsalainen. Veljekset eivät olleet vuosikymmeniin nähneet isäänsä ja samalla se oli heille jonkinlainen toiviomatka omille juurilleen.

Tällä matkalla heille selvisikin missä heidän juurensa ovat, eivätkä ne ainakaan siellä Jordan virran Länsirannalla olleet, missä heidän isänsä asui. Eräässäkin illalla kuvatussa filminpätkässä Tareq naureskelee taustalla kuuluvaa konetuliaseiden rätinää ja kertoo arabisukujen ratkovan siellä riitojaan. Edellisenä iltana oli ollut sama juttu ja silloin radio oli kertonut kolmen arabin kuolleen. Ja tämä Tareq kertoi nimenomaan, ettei kyseessä ollut arabien ja Israelin viranomaisten välinen kahakka.

Loppujaksossa Tareq, hänen veljensä ja isänsä saapuivat Israeliin. Veljekset suorastaan ylistivät sitä oikeaa monikulttuurisuutta ja kertoivat, ettei heillä ole mitään syytä enää koskaan palata Länsirannalle. He olivat kyllästyneet siihen jatkuvaan vihanlietsontaan ja väkivaltaan. He ruokailivat Israelin arabien pitämässä kahvilassa, missä henkilökunnan paidoissa luki: ”Me arabit kieltäydymme vihaamasta juutalaisia!”

Ensi vuonna Jerusalemissa!