Herlinin suvun omistama Kone Oyj on yksi vanhimpia (1928) suomalaisia yrityksiä. Se on johtava rullaportaiden ja hissien valmistaja maailmassa.


Viime viikolla työmaalle saapuivat Koneen toimittamat muutama rivi rullaportaita ja puolenkymmentä hissiä. Meille noiden valtavien kuormien purkua seuraaville suomalaisille takertui kuitenkin Finlandia- hymni kurkkuun, kun tajusimme asioiden todellisen luonteen. Liukuportaat oli valmistettu Kiinassa ja kymmenet edestakaisin säntäilevät asentajat olivat kaikki umpiryssiä. Ei mitään Viron venäläisiä vaan oikein voissa paistettavia Venäjän iivanoita.


Jopa Suomen valtion omistama VR soveltaa venäläisille kuljettajilleen venäläisiä työehtosopimuksia (Kalashnikov- pakt), joten ei tässä sinänsä mitään ihmeellistä ole. Suomalaiset työnantajat pyyhkivät pers**nsä kaikenlaisiin sopimuksiin ja tilaajavastuulakeihin. Juuri tänään kerrottiin, että Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla kaikki 14 tarkastettua yritystä rikkoivat tilaajavastuulakia. Taloudelliset sanktiot ovat mitättömiä hyödyn rinnalla.


Viikko sitten jututin naapuritontille asuintalon perustuksia väsääviä Lemminkäisen suomalaisia kirvesmiehiä. He kertoivat tekevänsä siinä vain parin viikon anturaurakan ja sen jälkeen tulevat virolaiset tekemään loppuun tuon 10- kerroksisen talon.


Jätkäsaareen rakennetaan asunnot 20.000 ihmiselle ja kaikki muu siihen liittyvä: koulut, kirjastot, terveysasemat, päiväkodit ja työpaikkojakin melkoinen määrä. Jo nyt aloitetuista muutamasta työmaasta näkee mikä tulee olemaan pelin henki: suurin osa työstä teetetään ulkomaisella työvoimalla, joka ei maksa Suomeen centtiäkään veroja.


Työmaamme toimistot ja sosiaalitilat ovat vuokralla Helsingin kaupungin rakennusviraston (Stara) tukikohdan siivessä ja olen usein keskustellut kultivoidusti erään heidän toimistopäällikkönsä kanssa. Tekin perkeleet pidätte kaupungilla satoja säästöpalavereita ja mietitte missä voi säästää 200 euroa, kun samaan aikaan saatana tässä ympärillä palaa kolmen Musiikkitalon hinta savuna ilmaan, totesin hänelle. Niin, niin, mutta yhteisrintamaan, vingahti tämä nuhjaantuneeseen pukuun sonnustautunut herra niin hätääntyneen näköisenä, että teki mieli ottaa syliin rauhoittumaan.


Kuten olen jo aikaisemminkin todennut, Suomen kansan kohtalo tulee olemaan verrattavissa keisaripingviinien karuun kohtaloon. Nämä evoluution saatossa lentokykynsä kadottaneet linnut kerääntyvät Etelämantereen  talvessa isoon ympyrään, missä ne paikkoja vaihtamalla yrittävät selviytyä hengissä hyytävästä kylmyydestä. Samalla tavoin puhekyvyttömät suomalaiset löytävät viimeisen reviirinsä jostakin Inarinjärven takaisesta erämaasta.