Ensi kaudella tullaan Suomen Kansallisoopperassa esittämään oopperaa Jäänsärkijä. Se perustuu osin valaanpyyntialus Essexin tositarinaan, mutta siihen on lisätty Heidi Hautalan omasta erostaan pois jättämät tosiasiat.

Valaanpyyntialus Essex siis upposi eteläisellä valtamerellä vihaisen kaskelotin törmättyä siihen. Miehistö ajelehti kuukausia pelastusveneessä  merellä nälissään, janoissaan ja toisiaan syöden, mutta se ihmissyönti oli vain työtapaturmaa, kuten Hautalalla on tapana sanoa.

Tässä oopperassa Heidi Hautala esittää sarvivalasta (naispääosa) ja Merja Kyllönen on kaskelottina miespääosassa (positiivinen syrjintä). Musiikista vastaa Paavo Arhinmäen pink- bändi MLKK (vert. tyttöduo PMMP) ja taustalla esiintyy vihreistä ja pinkeistä mieskansanedustajista koottu kastraattikuoro.

Virolainen lavasteporukka on rakentanut jäänsärkijää esittävän pahvikulissin. Hurjat naisvalaat syöksyvät päin laivaa upottaakseen sen. Tapahtuu kaamea yllätys: Merimies- Unionin eläkeläiset ovat yöllä pystyttäneet pahvikulissin tilalle teräspeltiseinän ja ministerivalaat kaatuvat tajuttomina lavalle.

Yleisö kohisee : 
- fy fan alltså!
- oj va hemskt!
- persut suattaa lähteä nyt nahkurin orsille!
- men Paavo, tala inte savolax nu, Taxell tittar ju på oss!

Oopperan libretto saattaa sisältää vielä mitä tahansa, sillä viimeksi tänä aamuna liikenneministeri Merja Kyllönen antoi radiossa sangen kyseenalaisia lausuntoja. Hänen mielestään Suomen ei pidä lähettää monitoimimurtajiaan arktisille vesille, koska onnettomuuden sattuessa laivat takavarikoidaan ja Suomi jää kokonaan ilman jäänsärkijöitä!

Ministeriöissä on paljon kymmenien vuosien kokemuksen omaavia virkamiehiä, joilla on tapana kaitsea kokemattomia ministereitään. Kyllönen kuitenkin antoi potkut Liikennevirastoa 35v luotsanneelle pääjohtajalle ja Hautalankin "pehmeässä vallankäytössä" potkut voi saada kuka tahansa, koska tahansa ja mistä syystä tahansa.

Onko nyt sitten niin, että työpaikkojensa puolesta pelkäävät virkamiehet vain myötäilevät Kyllöstä ja piruuttaan vielä usuttavat tätä heikoille jäille. Lausuntojen vertauskuvallisesti heikoille jäille siis, muuta en vielä pysty todistamaan. Kokeneet virkamiehet tieten tahtoen pakottavat Vasemmistoliiton ministerikierrätykseen.

Tämä Hautalan ero on muille sotku, mutta minulle selvä kuin pläkki:
- Hautala, Tynkkynen etc rassaavat tahallaan Venäjää ministerinä ja eduskunnassa.
- Suomen ainutlaatuisen laadukkaan telakkateollisuuden on annettu romahtaa, laivat on ulkoistettu ja nyt oltiin hajottamassa jo jäänsärkijälaivastoakin. 150 miljoonaa maksaneita monitoimimurtajia seisotettaisiin Katajanokalla, mutta kuitenkin ostettaisiin sitä arktista kaasua ja öljyä.
-Yksityistämisen myötä valtio menettäisi tuloja ja todennäköisesti laivat liisannut merten Attendo veisi paatit kuitenkin arktisille vesille. Onhan se jo nähty.