Taas on koulun alakatto romahtanut, mutta vieläkään ei tarvinnut kerätä kuolleita ja vammautuneita lapsia raunioista.

Suomeen tulevilla filippiiniläisillä sairaanhoitajilla on 4 vuoden yliopistokoulutus, mutta silti he joutuvat käymään kahden vuoden koulutuksen jo apu/lähihoitajiksi päästäkseen. Kaikkialla muualla heidän koulutuksensa kelpaa, Israelissakin työskentelee jo 20. 000 filippiiniläistä hoitajaa. Samoin suomalaisten sairaanhoitajien koulutus kelpaa ulkomailla.

Näin Suomen julkisen sektorin naisvaltainen ja etuoikeutettu rälssi suojelee omiaan.

Rakennusalalle taas oikein hakemalla haetaan halpoja ulkomaalaisia suomalaisten tilalle.

En tiedä ovatko nuo kaksi viime viikkoina romahtanutta koulujen alakattoa ulkomaalaisten tekemiä, mutta oletan niin 96% todennäköisyydellä. Lisää valvontaa, valvonnassa se vika on, aletaan taas vinkua ja meno ja jatkuu entisellään.

Pk- seudun työmailla työskentelee iltaisin, öisin ja viikonloppuina aivan eri porukat kuin päivällä, jolloin tehdään pikkuisia tarkastuksia. Näillä miehillä ei ole mitään kortteja, ei kunnon työvaatteita, eivätkä he tiedä, ymmärrä ja välitä mistään pikkuisten tarkastajien määräyksistä.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin pääurakoitsijan pomoja ei ole paikalla, varastot ovat kiinni ja omakin pomo on Baltiassa. Näin he eivät löydä, eivätkä saa mistään niitä "alakattoon määrättyjä ruuveja", joten he käyttävät jotain käsillä olevaa muuta kiinnikettä. Heidän on kuitenkin saatava jotain näkyvää aikaan, muuten gennadipomo ei maksa sitä lupaamaansa 50 euron pimeää palkkaa.

- No mitäs Leksa, onko työt loppuneet? 

- Ei, mutta töömaalle tuli suuri töösuojelutarkastus ja kaikki häipyivät vauhdilla. Tällaisen keskustelun minä kävin kesällä erään virolaisen kanssa, jonka tapasin kauppakeskuksesta  aamupäivällä.

Suomalaiset rakentajat tekevät äärimmäisen harvoin tietoisesti vastoin määräyksiä, koska seuraukset ovat ankarat: välitön lopputili, sisällä olevia palkkoja ei makseta etc. Ja ammattiylpeys, tietysti! Ulkomaalaisille taas vain hymyillään kuin lapsille työvirheen paljastuttua, hommat jatkuvat ja hankitaan vain uudet materiaalit.

- Ulkomaalaisten kanssa on hankaluuksia työsuojelussa, ei osata kieltä, eikä välitetä oikein mistään. Olin työsuojeluvaltuutettuna eräällä monen sadan miehen työmaalla ja suuressa työsuojelupalaverissa annoin tuollaisen lausunnon.

- Nyt haisee kyllä pahasti rasismi! Näin kiekaisi heti pääurakoitsijan nuori insinööri, joka oli fyysisen olemuksensa vuoksi laitettu kokouksen sihteeriksi.

Nyt ollaan taas lisäämässä työperäistä maahanmuuttoa ja se kyllä tiedetään mille aloille.