Suomalaiset tiedotusvälineet esittävät taas Iranin uhrina tuossa Persianlahden sotkussa, mutta näin ei välttämättä ole.

Trumppi on Trumppi ja sille me emme vain voi mitään. Hän on kuitenkin esittänyt Japanin ja Sveitsin kautta suoria neuvottelutarjouksia Iranille; antanut puhelinnumeronsa ja ehdottanut korkeimman tason tapaamisia. Sillä politiikalla hän sai Pohjois- Korean äärimmäisen vakavan tilanteen rauhoittumaan. Iranin johto kuitenkin kieltäytyy kategorisesti, vaikka salaisia neuvotteluja varmasti käydään.

Olen jo vuosia seurannut Jerusalem studiota ja suosittelen muillekin. Siellä ei ole mitään uskonnollista soopaa, vaan kymmenet tutkijat ja asiantuntijat kommentoivat tapahtumia. Israelia arvostellaan, USA saa monasti haukut ja sama arabimaiden kanssa. Tuo viime perjantain jakso antaa hyvää tietoa tästä Iranin tilanteesta.

Iranilla arvioidaan olevan vielä 10 vuoden matka ydinaseeseen, joten se ei käsittääkseni ole se akuutein ongelma. Sitä ovat nämä Iranin sijaissodat, joita se käy Syyriassa, Jemenissä, Irakissa, Libanonissa ja Gazassa.

Jemenistä on ammuttu jo tuntematon määrä isoja ohjuksia Saudi- Arabiaan. Ne on valmistettu Iranissa ja niitä ampuvat ilmeisesti Hizbollahin sotilaat. Lähes kymmenmetrinen GPS- ohjattu ohjus vaatii jo aika paljon osaamista.

Irakin shiiat ovat taas kääntäneet kelkkansa ja Irakista on tullut Iranin vahva liittolainen. Sen kautta kulkee maayhteys Syyriaan ja Libanoniin, mikä onkin ollut iranilaisten suunnitelmissa.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa Suomi olisi Israelin kokoinen ja meillä olisi lähes sotatilanne Venäjän kanssa. Ja iivanalla olisi 100. 000 täsmäohjusta Loviisa- Riihimäki- Tammisaari linjan takana. Onneksi näin ei ole, mutta se on täsmälleen Israelin tilanne tällä hetkellä. Israelilla on moninkertainen ohjuspuolustus, mutta ei se pysty torjumaan edes tavallisia putkiohjuksia, jos niitä ammutaan kymmeniä kerralla. Se on nyt nähty Gazassa.

Israelin ja Venäjän sotilaat tekevät tiivistä yhteistyötä Syyriassa ja IDF: llä on lupa iskeä kaikkiin iranilaisten asemiin, jotka tulevat 80 km lähemmäksi Israelin rajaa. Kunhan vain ilmoittaa etukäteen venäläisille ja Israel on jo tehnyt satoja tällaisia iskuja. Tuossa viime perjantain Jerusalem studiossa kuitenkin myönnettiin, ettei Israel vain voi mitään ja iranilaiset joukot ovat jo rakentaneet linnoituksia tuon rajan sisälle.

Samanaikaiset ohjusiskut Gazasta, Syyriasta ja Libanonista aiheuttaisivat suurta tuhoa Israelissa ja se tietäisi suursotaa alueella. Israel voisi tietysti tuhota Iranin sähköverkot Stuxnet- basiliskollaan, mutta sen vaikutukset voisivat olla jopa pahempia kuin ydiniskun.

Saudi- Arabia, Jordania, Egypti, Oman, etc pitävät jo Irania suurempana vihollisena kuin Israelia ja tekevät yhteistyötä Israelin kanssa. Pari vuotta sitten Jordania teki jättimäisen kaasusopimuksen Israelin kanssa. Sitä kaasua se olisi saanut myös arabinaapureiltaan, mutta kun ei ole luottamusta!

Viime viikollakin Gazasta ammuttiin useita raketteja Israeliin ja lähetettiin ilmapallojen avulla rajähteitä ja palopommeja maastopaloja sytyttämään.