Rupean pian olemaan kuin Paavo Väyrynen ja alan yhä useammin siteerata itseäni. Katselin kuitenkin pätevän ohjelman kalankasvatuksesta ja siinä tuli esiin aivan uusia mielenkiintoisia seikkoja. Lohta ei suinkaan ole pakko kasvattaa aina vain meressä, missä tuo toiminta saastuttaa laajat merialueet, vaan sitä tosiaan kasvatetaankin jo makeassa vedessä. Kaiken lisäksi veden voi vielä ottaa kaivoista, ei siihen mitään jokia edes tarvita. Veneilykustannuksia ei tule, eikä kalojen joukkokarkaamisia myrskyn repimistä kasseista.Puhdas vesi pitää lisäksi kalat terveinä ja näin lääkekulutkin jäävät pois.
 Jäteveden käsittely tapahtuu yksinkertaisella tiputusmenettelyllä ja syntynyt kuona kelpaa hyvin lannoitteeksi. Tässä on toimintansa lopettaville kettufarmareillekin uusia mahdollisuuksia, kunhan yhteiskunta latoo pikkuisen tukiaisia pöytään. Merellä tapahtuva kasvatus tulee suurten ympäristöhaittojensa takia kohtaamaan aina lisää vastustusta. Lopuksi siis vielä siteeraan omaa itseäni:


Nuo lohet ruokitaan kuitenkin turskasta, makrillista, sillistä ja monista muista ruokakaloista valmistetuilla kalapelleteillä ja näin se vaarantaa nämä kalakannat. Yhden kasvatetun kalakilon tuottamiseen tarvitaan kolme kiloa rehukalaa, joten siitä on helppo päätellä touhun taloudellinen ja ekologinen mielettömyys.

Suomessa on 100 000 järveä ja loputtomat määrät jokia, joten pohjoinen maamme on kuin luotu massiiviselle kalateollisuudelle. Vedetään vain joesta kanavalla tai paksulla putkella virtaavaa vettä kala- altaisiin, joissa kasvatetaan kuhaa, ahventa, lohta, taimenta ja muita makean veden kaloja. Hyvät vedenpuhdistamot ja suljetut järjestelmät estävät mahdollisten kalatautien leviämisen vesistöihin. Maalämmöllä, halleilla ja muilla konsteilla voidaan veden lämpötilaa säädellä ja saadaan näin kasvukautta pidennettyä. Eri voimaloiden taskulämpöisissä lauhdevesissä onnistutaan kasvattamaan vaikkapa trooppisia ahvenlajeja, joista jotkut saattavat lihoa jopa satakiloisiksi vötkäleiksi. Tulevaisuuden pilkkikilpailuissakin rupeaa olemaan aivan uutta säpinää ja ne ovat kautta maailman seurattuja tapahtumia.

Kehittämällä käteviä kahdella pienveneellä vedettäviä nuottia saadaan tuhansista pienistä järvistämme loputtomasti roskakalaa kalajauhotehtaisiin. Tämä vain parantaa näiden vesien tilaa ja saa kalastuskunnat osallistumaan innolla jo puhdasta rahaakin tuovaan vesistöjen hoitoon. Lisäämällä pellettien valmistukseen käytettävään kalajauhoon sopivasti viljaa saa maatalouskin ylimääräistä lisätienestiä.