Aivan oikein, nyt Riikka Purran ja Petteri Orpon hallituksen aikana Suomessa kävi tammikuussa 57% enemmän ulkomaalaisia turisteja, kuin tammikuussa 2023 Marinin hallituksen aikana. Tämän trendin jatkuessa se tietää valtiolle ja kunnille satoja miljoonia euroja lisää verotuloja, sekä työllisyyttä,  hyvinvointia ja onnellisuutta Suomen kansalle.

Tässä kehityksessä on kuitenkin paha vika ja sen on Ylen tyttötoimittaja Sari Pöyhönen huomannut: ne rahat eivät tule Helsinkiin. Onneksi Helsinkiin rakennetaan kuitenkin vauhdilla erilaisia museoita, joissa ulkomaiset turistit voivat pian ihailla arkkitehtien piirustuksia ja monenlaisia kivenmurikoita. He voivat myös löytää vielä toimivan ravintolan, kunhan muistavat: Helsingissä on ihan turvallista, kunhan ei mene ulos klo 20. 00 jälkeen.

Sari Pöyhönen on löytänyt Rovaniemeltä kiinalaisen omistaman yrityksen Nordic Unique Travels, jolla on paljon työntekijöitä Etelä- Euroopasta ja jopa Japanista. Tämä ohjelmisto- ja safariyritys järjestää turisteille palvelua lähes kellon ympäri ja se on Sarin mielestä: aivan kauheeta, APUVA, kiiinalainen, Dalai lama ja tiibetiläisten kulttuurinen kansanmurha toistuu Lapissa.

Sari Pöyhönen: Miksi tuo Nordic Unique Travels ei toimi niin kuin Yle; kaikessa tekemisessä otetaan työntekijät ja heidän etunsa ja mielipiteensä ensimmäisinä huomioon, eikä asiakkaina olevilla suomalaisilla ja heidän mielipiteillään ole hevon helvetin väliä! 

Tuo Ylellä valittava espanjalainen ei ollut ymmärtänyt tulevan työnsä laatua, vaan oli kotimaassaan suomalaisten naisten käytöstä katsellessaan kuvitellut olevansa koko kevään Lapissa jokin El Toro, jota kaikki palvovat. Lapissa valtaa pitää kuitenkin vilkkuvasilmäinen Lapinmies El Poro, joka taitavasti ohjastaa etelän naista ja hankiantilooppiaan (hanka- antilooppi= poro).

Lapin turistikausi kestää vain 4- 5 kuukautta, mutta sinä lyhyenä aikana se tuo enemmän rahaa ja työllisyyttä kuin meillä niin paljon kohkattu peliteollisuus. Peliteollisuus tuottaa 2 ja Lapin matkailu 3 miljardia, mutta Lapin matkailu työllistää satoja kertoja enmmän. Siitä oli netissä joskus vertailu oikein kuvien kanssa, mutta en nyt löydä. Lapin väestö on vain 3% Suomen väestöstä, mutta se tuottaa 7% Suomen viennistä.

Lapissa yritysten on siis pakko saada vuoden tulot 4- 5 kuukaudessa ja samalla tavalla sinne sesonkitöihin lähteneet riemuitsevat saatuaan niin lyhyessä ajassa rahaa koko vuodeksi.

Lapsuudenkodissani Lapissa harjoitettiin aikoinaan maatilamatkailua. Entinen navetta oli rakennettu majoitustiloiksi, siinä oli muutama mökki ja turistien ruokailu järjestettiin. Isäukkoni oli sairas, joten äitini hoiti yhden apulaisen kanssa koko ruljanssin.

Aamuruoka, eväät turisteille tunturiin ja päivällinen. Saunat valmiina koko illan ja kaikkien tilojen siivoukset, sekä tietysti vielä iso lauma ADHD- kakaroita siinä sivussa. Parhaina päivinä muistan meillä käyneen syömässä yli sata turistia. Monen kuukauden ajan sama joka päivä aamusta iltaan ja pyhäpäivinä ruljanssi oli kiivaimmillaan.