Israelin poliisi ampui vahingossa autistisen palestiinalaisnuoren, koska he luulivat tätä terroristiksi. Samanlainen tapaus kuin Ruotsissa, missä poliisi ampui 25 luotia Downin- syndroomaa sairastaneeseen nuoreen mieheen.

Hesari tietysti revittelee nyt tuota palestiinalaisen tapausta, koska se kuuluu heidän harjoittamaansa ”vastuulliseen tiedonvälitykseen”. Muutama vuosi sitten palestiinalaiset ampuivat parin viikon sisällä Israelissa kaksi aseetonta rabbia, mutta siitä kertominen ei kuulunut Hesarin ”vastuulliseen tiedonvälitykseen”. Sitten Israelin poliisi tappoi toiseen murhaan syyllisen ja Hesarin tyttösetkin aktivoituivat. Israelissa on joka ikinen viikko terrori- iskuja, joten poliisilla on ja pitääkin olla liipasinsormi herkässä.

Pelkästään Hesaria ja Yleä seuraavat eivät tiedä mitään Lähi- idän tilanteesta. Minäpä siis hiukan valaisen asioita.

Pari viikkoa sitten USA: n ulkoministeri Pompeo kävi Israelissa. Hieman yllättäen hän kertoi USA: n kannattavan Venäjän läsnäoloa Syyriassa. Jo 10 vuotta jatkunut sisällissota on nyt käytännössä loppu. Venäläiset vaativat Assadia antamaan kurdeille oman itsehallinnon näiden hallitsemilla alueilla ja muillekin vähemmistöille niille kuuluvat oikeudet.

Israelilla ja Venäjällä on hyvät suhteet, valtiovierailuja tehdään tiuhaan tahtiin. Venäjä antaa Israelin armeijalle vapaat kädet tuhota Iranin kohteita Syyriassa, kunhan heille ilmoitetaan etukäteen.

Nyt Iran on jo vetänyt joukkonsa ja purkanut tukikohtansa Damaskoksen lentokentän ympäriltä. Se on ollut aivan puhdas pakko: Iran on tuonut kymmeniä miljoonia maksavia ohjuksiaan tuolle kentälle ja seuraavana yönä Israel on tuhonnut ohjukset ja joskus jopa niitä tuoneet valtavat rahtikoneet. Iran vetäytyy kaikkialla Syyriassa, viime viikolla Israel tuhosi Homsin kaupungin lähellä sijainneen ohjustehtaan. Kyseessä saattaa olla jopa venäläisten Assadille antama määräys karkottaa iranilaiset, näiden harjoittama jatkuvan sodan politiikka ei kuulu Venäjän agendaan.

Venäjän tavoin Kiina tukee Israelin arkkivihollista Irania, mutta Venäjän tavoin sillä on myös loistavat suhteet Israeliin. Kiinalaiset ovat investoineet niin valtavasti Israeliin (infraan pääosin), että jopa USA on alkanut huolestua asiasta. Nyt siellä ollaan aloittelemassa Kiinan ja Israelin yhteistyönä rakennettavaa jättimäistä meriveden puhdistuslaitosta. Siitä voikin tulla hieno pilottimalli, koska hommissa on kaksi maailman parasta vesiosaajaa, sekä maailman paras tekninen osaaminen.

Kiinalainen raha pelasti norjalaisen Norwegian lentoyhtiön ja kiinalainen raha pelasti ruotsalaisen Volvon, joka lähti sen jälkeen aivan huikeaan nousuun ja on pian johtava sähköautojen valmistaja. Suomessa taas kaikenlainen vihreä byrokratia sabotoi jopa keksityin perustein kiinalaisten rahoittamien teollisuusyritysten rakentamisen. Finnairin koneet ammuttaisiin mieluummin alas, kuin sallittaisiin yhtiölle kiinalaista rahoitusta. Tämän takia pk- seudulla jyristelevätkin käytettyinä Tanskasta ja muualta tuodut bussirähjät. Pian Anni Sinnemäki esittelee vanhoja Albaniasta tuotuja hevoskärryjä HKL: n vihreänä ratkaisuna joukkoliikenteeseen. Se valhe nieltiin noissa saamatta jääneissä kasvomaskeissa, joten eiköhän se mene siinäkin.

Ennen koronakriisiä Israelin valtiolla oli 120 miljardin dollarin ylijäämä, jota suunniteltiin käytettäväksi monenlaisiin tulevaisuusinvestointeihin. Siis oikeisiin sellaisiin, ei samaa höpinää kuin Suomessa. Suomi käyttää nyt 43 miljoonaa soiden ennallistamiseen. Silläkin olisi pelastettu tuhansia yrityksiä ja jänkkää meillä on jo Unkarin verran.

Nyt on ollut suunnitelma liittää tiettyjä osia Länsirannasta Israelin valtioon, mutta siitä tuskin tulee mitään. Netanjahu on jo ilmoittanut se tehtävän ainoastaan USA: n luvalla, koska se kuuluu jättimäiseen Trumpin rauhansuunnitelmaan. Viime vuosina Israel on luonut hyvät suhteet moniin muslimivaltioihin, eivätkä he halua nyt menettää niitä. Ruotsissa muslimit mellakoivat ja tuhoavat omaisuutta, vaikka poliisi pyytää kaikkea anteeksi ja vaikka muslimeilla on jo omat kalifaattinsa tuossa ennen niin hienossa kuningaskunnassa. Israelissa tuo Länsirannan liitos johtaisi loputtomiin puukkohippaloihin, joten ei kansa sitä halua.