Hesarissa on kerrankin rehellinen artikkeli nykypäivän huonosta rakentamisesta, josta minäkin olen kirjoitellut jo 16 vuotta. Yhteenvetona siitä voin todeta; Älkää missään tapauksessa ostako Helsingin seudulta ainakaan viimeisen 10 vuoden aikana rakennetusta talosta asuntoa!

Tuossa Hesarin artikkelissa on lähes kaikki olennainen, mutta lisäisin siihen vielä lapsellisen ja huonon valvonnan. Työntekijöillä pitää nykyisin olla taskut täynnä erilaisia kortteja, joiden kalleus estää pieniltä yrittäjiltä suomalaisten palkkaamisen lyhyempiin töihin.

Ulkomaalaisille se ei ole ongelma, koska ilmeisesti enemmistöllä heistä on jo Virossa ja jopa autossa väärennetyt kortit taskussaan. Kerran eräs vastaava mestari halusi hankkia Työturvallisuuskortin kesätöissä olleelle minun 16- vuotiaalle pojalleni. Hän hankki sen ilmaiseksi ilmeisesti Virosta, eikä poikani tarvinnut käydä korttiin liittyvää pakollista ja palkallista päivän kurssia, eikä maksaa mitään.

Työmaiden tarkastukset ovat vain näytösluontoisia läpijuoksuja, jolloin kaikki laittomasti työskentelevät ovat varoituksen saaneina poistuneet työmaalta. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin työmailla on aivan eri ihmiset häärimässä ja kukaan ei tiedä heidän taustojaan, eikä kukaan valvo työn laatua tai muutakaan.

Olin joskus Verkkokauppa. com/Pasific (Tallinkin pääkonttori) yhteisellä työmaalla päätoiminen työsuojeluvaltuutettu/luottamusmies.

Yhtenä lauantaina menin käymään työmaalla ja huomasin pientä pilarin anturaa raudoittamassa kolme keski- ikäistä virolaista miestä, joita en ollut ennen nähnyt työmaalla ja joilta puuttui kaikki mahdollinen. He olivat tietysti kunnon miehiä, kuten virolaiset aina, lisään vielä nollatoleranssin takia.

Menin miesten vieressä seisovan runkoinsinöörin puheille ja sanoin, etteikö tämä saatana nyt näe, ettei miehillä ole kypäriä, turvakenkiä, suojalaseja, eikä varmasti ole mitään vaadittavia korttejakaan. Kirosin kuin leijona orjakauppias insinöörille, koska ei minulla ollut mitään syytä ja haluja käydä virolaisten maalaismiesten kimppuun.

Ylimielinen insinööri vain mutisi, joten pyysin virolaismiehet mukaani ja menimme pääurakoitsija Hartelan konttorissa olevaan varastoon. Annoin heille paketista uuden uutukaiset kypärät, suojalasit, kuulosuojaimet, turvakengät, nipun hanskoja, sekä vielä uusilla Hartelan talvitakeilla vaatetin heitä niin kuin Jeesus aikoinaan. Heitä ei koskaan enää näkynyt työmaalla sen lauantain jälkeen, joten sille muutaman tunnin työlle tuli pikkuisen hintaa!

Ulkona insinööri katsoi suu ammollaan, mutta ei sanonut mitään. Koska minulla oli valta ja kunnia, sekä olisin yhdellä puhelinsoitolla voinut tilata Rakennusliiton hurtat työmaalle. Kuten sitten teinkin kerran, kun pomot väittivät ulkomaalaisilla olevan oikeus työntekoon Rakennusliiton ylityökiellon aikana.