Rakennusalan työehtosopimusneuvottelut ovat meneillään ja tiistaina alkoi jo ylityökielto. Neuvotteluissa on edistytty jo sen verran, että jokaiselle työntekijälle tulevasta veronumerosta on päästy yksimielisyyteen. Harmaata työvoimaa siekailematta käyttäneet rakennusyritykset lienevät säikähtäneet, kun virolaisyritykset ovat saaneet jo kokonaisia urakoita Suomesta, kuten edellisessä postauksessani kerroin. Aikaisemmin on vain verottaja, sekä suomalainen yhteiskunta jäänyt nuolemaan näppejään, mutta nyt on tultu jo kotimaisen kapitalistinkin kukkarolle. Nyt löytyy herroiltakin sitä kuuluisaa Talvisodan henkeä.

 

Palkankorotuksista ei vielä ole päästy sopimukseen, koska tuo 3.6 % korotus on liikaa kymmenien prosenttien voitoista nauttiville yrityksille. Asuntojen hinnat ovat viime vuosina vain nousseet, mutta rakennusalan käytännön palkkataso vain pudonnut.

  

Nuo korotuksetkin leikataan pääkaupunkiseudun rakentajilta pois aina uutta työmaata sovittaessa, mutta kirjapalkoissa ne auttavat muualla Suomessa. Tosin ulkomainen harmaa talous on vauhdilla leviämässä koko maahan.

 


Olemme työmaalla jakaneet informaatiota ja keskustelleet virolaisten työntekijöiden kanssa näistä työtaistelutoimista. On ihan hyvä, että teillä virolaisilla on mahdollisuus työskennellä Suomessa, mutta sääntöjä täytyy noudattaa, on ollut keskeinen sanomamme.


 Tänään kuitenkin eräs työtoverini kuuli sattumalta, kuinka pomo sopi lauantain ylitöistä virolaisten kanssa. Kävin kysymässä asiasta ja kylla, me tulema, koska töö pita hoita. Kävimme työporukan kesken lyhyen neuvottelun ja kävin ilmoittamassa päätöksen Viron pojille: jos tulette lauantaina, niin maanantaina lähdette te, tai sitten me suomalaiset lähdemme!


Lama- aikana kyykyttämään tottuneet mestarit kokeilevat vielä, mutta nyt on kevät tulossa ja rakentaminen vilkastumassa, joten se on heidän vuoronsa ottaa hattu kouraan. Ulkomainen pimeä työvoima on halpaa ja sitä on runsaasti saatavilla, mutta kun porukkaa pitää olla moninkertainen määrä suomalaisiin verrattuna, eikä lopputulosta osaa ennustaa itse pirukaan.