1990- luvun Suuren Laman aikaan ensimmäinen ilouutinen vuosiin ja selvä merkki talouden kääntymisestä oli Turun telakan saama 2. 5 miljardin laivatilaus. Näin ovat Iiro Viinanen ja muutkin sen aikaiset ministerit muistelmissaan kertoneet.

Nyt on Turun telakalta tullut jo samanlaisia uutisia ja lisäksi on tiedossa jättimäisiä metsäteollisuuden investointeja. Ne eivät auta Suomea vielä ihan lähiaikoina, mutta seuraavan hallituskauden lopulla Peruspunamulta- hallitus voi jo röyhistellä rintojaan nousevien talouskäyrien katveessa.

Mahtava Meyerin telakkasuku on jopa lähettänyt perintöprinssinsä Jan Meyerin johtamaan Turun telakkaa ja se on hyvä merkki. Microsoft kun lähetti läpiliipatun Steven Elop- puuhevosen ryöstämään Nokiaa ja vain me harvat näimme tuon roiston lävitse, muut istuivat housut märkinä ja juipin hienoa ulkomaalaisuutta ihastellen.

Muistutan tässä taas erään Nokian entisen johtajan Salon tehtaasta tekemästä tutkimuksesta. Tässä tehtaan lopettamisessa itse tehtaalla menetti työpaikkansa 1040 työntekijää, mutta sen seurauksena kaikenkaikkiaan 9. 000 ihmistä menetti työnsä.

Nyt tämä kaikki tapahtuu siis käänteisenä Turussa ja laivateollisuudessa alihankkijoiden osuus on vielä paljon suurempi. Sadat konepajat Pohjanmaalla pääsevät hitsaamaan rungon lohkoja, hyttien osia ja valmistamaan niitä miljoonia osia mitä tuollaiseen monen kerrostalon kokoiseen laivaan uppoaa. Pelkästään kuljetuksia syntyy vähintään 30. 000 rekkalastia ja Turun seudulle leviää 1. 000 miljoonaa euroa pieninä seteleinä.
Ja tämä sama vielä 2- 3 metsäteollisuuden jättiläisinvestoinnissa, laskekaa siittä!

Tuollaiset peliteollisuudet ovat ihan mukava pikku lisä, mutta koko Suomen taloudelle ne ovat vain hyttysen paska eduskunnan seinässä. Supercell oli ja on edelleenkin loistava esimerkki suomalaisen nuorison osaamisesta ja korkeasta moraalista. Ja taloudellisestikin merkittävä, kuten tietysti myös tämä Roivio.

Samaan aikaan eräs toinen pelifirma kuitenkin vei menestyneen pelinsä voittoineen Amerikkaan ja tuon pelin kehittämisen rahoittanut valtio jäi nuolemaan näppejään. Verojohtaja itki tätä asiaa televisiouutisissa, mutta ei ole hän kyyneltäkään vuodattanut rakennusalan 50. 000 pimeästä ulkomaisesta työntekijästä. Siellä tehdään Suomi- neidolle miljarditappiot, mutta kun herrasväen suhteellisuudentaju ei ylety niin suuriin asioihin.

Onneksi kuitenkin se Björn Rosvo Wahlroos häipyi Suomesta, siitä on mieleni hyvä!