Tänään A- studiossa esiteltiin naisvaltaisten alojen palkkaseurantaa tämän eduskuntakauden ajalta. Opettaja, kirjastonhoitaja, sairaanhoitaja ja oliko apuhoitaja tämä neljäs donna. Heidän palkkansa olivat nousseet 270- 500 euroa kuukaudessa viimeisen neljän vuoden aikana. Nämä julkisen sektorin naiset olivat kuitenkin pettyneitä, koska vaalikampanjoissa oli luvattu enemmän.


Neljä vuotta sitten olin yksityisellä sektorilla täsmälleen samanlaisissa kirvesmiehen hommissa kuin nytkin, mutta tämän vaalikauden aikana palkkani on pudonnut 200 euroa, minkä lisäksi olen lusinut pitkän työttömyyskauden. Tämä sama kehitys on ollut koko rakennusalalla. Palkoista leikataan edelliset korotukset aina uuden työmaan alkaessa. Rakennusalan palkat ovat romahtaneet viime vuosina, ne ovat paljon suomalaisten keskipalkkaa 2800 euroa alempana.


Tämän vaalikauden aikana ovat asuntojen hinnat kuitenkin nousseet kymmeniä prosentteja, mutta ei se ainakaan palkkakustannuksista voi johtua. Björn Wahlrosin kaltaiset superrosvotkaan eivät enää edes sellaista väitä.


Rakennusmestareilla ja muulla työnjohdolla on palkkaneuvottelut meneillään ja tänään esitin heille virallisen tuen ilmaukseni. He kun olivat meidän ylityökieltomme aikana niin ansiokkaasti  suvaitsevaisia ulkomaista pimeää työvoimaa kohtaan, että yrittivät järjestää näille töitä ja lisääkin palkata. Tämän takia sanoin meidän suomalaisten työläisten vaatimus olevan, että ulkomaalaisia mestareita palkataan samassa suhteessa kuin työmaalla on ulkomaalaisia työntekijöitä. Lisäksi vaadimme, että monikulttuurisessa Suomessa huomioidaan muualta tulevien kulttuuriset erityispiirteet ja esim. virolaisten suvaitsemme käyttää kypärän sijasta olkihattua.

 

Suomessa naisilla on oikeus asepalvelukseen ja nyt heille ollaan järjestämässä myös oikeutta siviilipalvelukseen. Siis "tasa- arvoinen" oikeus molemmissa, ei tasa- arvoista pakkoa, kuten miehillä. Ulkomaalaisilla rakentajilla on samanlainen oikeus veronmaksuun, mutta pakkoa siitä ei ole vielä tehty, joten eivät ulkomaalaiset veroja maksakaan. Onko feministeiltä naisilta jäänyt hoksaamatta vaatia vain oikeutta veronmaksuun, vai onko sentään siinä tullut järki vastaan.

 

Tuo naisvaltaisten alojen sentään noinkin myönteinen palkkakehitys on tietysti aivan positiivinen asia. Tällä rakennusalan palkkaesimerkillä haluan vain selittää miksi alan ulkomaisen työvoiman räjähdysmäistä kasvua kiroillaan Hangosta Petsamoon.