Rakentamastamme jättimäisestä liikekeskuksesta on avattu jo viisi kerrosta ja niissä liikkumiseen tarvitsemme yleisavaimen kaltaisen kulkukortin. Niitä on luovutettu vain muutamille harvoille ja sellaisen omistavana joudun usein availemaan ovia ja kuljettamaan myös kulkukortin vaativilla hisseillä miehiä työpisteisiinsä.


Eräs Lapista kotoisin oleva maalari naureskeli hieman hämillään, että hän pystyy menemään minne vain ilman tuota korttia. Näytösluontoisesti hän käveli eräälle ovelle, painoi rintaansa kortinlukijaa vasten ja eiköhän vain ovi napsahtanut auki. Tämän jälkeen hän avasi pari ylintä paidannappia ja näytti syyn yliluonnollisiin kykyihinsä; hänelle oli asennettu sydämentahdistin, joka avasi kaikki ovet! Tuollaista ihmevehjettä kannattaa käydä kokeilemassa jossain pankissa sulkemisajan jälkeen.


Tämän samaisen maalarin työnantajalla on ensi perjantaina tärkeä kokous, jossa päätetään kuinka monta miestä lähtee kilometritehtaalle. Ja tämä samainen  firma on myös tehnyt koulutussopimuksen erään ammattikoulun kanssa: tietty määrä virolaisia koulutetaan maalareiksi ja yritys sitoutuu palkkaamaan heidät.


Tässä yhtenä päivänä kysäisin suoraan eräältä mukavalta virolaiselta maksaako hän veronsa Suomeen. “Me emme maksa, firma maksaa”, vastasi mies hieman hämillään. Hänellä on suuri määrä mehiläispönttöjä kotitilallaan Virossa, joten tietysti me olemme antaneet hänelle lempinimen “Mehiläisenkesyttäjä”.


Tänään uutisoitiin Raimo Sailaksen vaativan 5 miljardin säästöjä vielä tälle vuodelle. Meille rakentajille sillä ei ole loppujen lopuksi hevon helvetin väliä, mutta ehkä muitakin alkaa nyt kiinnostaa maassamme räjähdysmäisesti leviävä harmaa talous. Lukemattomat rakentajat ovat jo vaihtaneet leipäpuunsa leipäjonoon, menettäneet asuntonsa, perheensä ja kaikki mahdolliset hyvinvointivaltion perusasiat. Kunhan yhä useammat muutkin maksavat joitakin vuosia muutaman kymppitonnin vuodessa solidaarisuusapua Baltiaan ja Kreikkaan, niin voimme arvioida uudelleen tätä “impivaaralaisuuden” käsitettä. Suomi on jyrkästi kahtia jakautunut maa, mutta luuseriosastoa kuunnellaan enemmän, jos sinne putoaa 50. 000 kirkuvaa akkaa julkiselta sektorilta .


Joihinkin uutisiin reagoidaan kumman vaisusti Suomessa. Tavalliset palkansaajat maksavat 100 miljoonaa euroa vuodessa jo muutenkin isoja eläkkeitä saavien johtajien ja toimihenkilöiden lisäeläkkeisiin, kun taas heidän omia eläkkeitään leikataan ja eläkeikääkin yritetään vielä nostaa. Näin kerrottiin mediassa, mutta ei siitä isompia protesteja syntynyt.


Samoin kerrottiin, että puolet toimeentulotukeen oikeutetuista ei saa heille kuuluvaa avustusta ja näin kunnat ja valtio säästävät 600 miljoonaa euroa vuodessa. Turha on siis ihmetellä leipäjonoja ja sitä, että miesten köyhin viidennes elää 13 vuotta lyhyemmän elämän kuin rikkain viidennes. Tässähän rupeavat täyttymään jo kaikki harkitun kansanmurhan tunnusmerkit. Naisilla tuo ero eliniässä on 7 vuotta, mutta eikös se ole aika sama elääkö 95 vai 102 vuotiaaksi. Juopot ja horatsut naisetkin elävät kuitenkin pitempään kuin hyvinsyövät suomenruotsalaiset raharikkaat miehet.