Työttömyysturvan estävien lausuntojen määrä nousi viime vuonna räjähdysmäisesti lähes 100 000:een. Tuo linkki on vuodelta 2016, mutta täsmälleen sama asia uutisoitiin vain muutama viikko sitten.

Sitten olisi mukava tietää, kuinka suuri osa noista kielteisistä päätöksistä on kumottu valituksen jälkeen! Omien kokemusteni mukaan veikkaisin, että jopa 30- 40% on ollut TE- keskusten tekemiä virheellisiä päätöksiä. Itse tosin opin nopeasti väärentämään työnantajilta saamiani virheellisiä todistuksia tai kiertämään TE- keskusten mielivaltaa.

Nämä hylätyt ihmiset on pantu yli puoleksi vuodeksi odottamaan työttömyysturvalautakunnan päätöstä ja monet täydelliseen rahattomuuteen. Monissa ammateissa auto on pakollinen, mutta sellaisen omistava ei saa sosiaalitukia. Sama hirttosilmukka asunnon tai jonkun perityn maapläntin omistavilla.

Suomessa on 100 000–200 000 henkilön joukko, jota Anu Eronen kutsuu työttömyyspatjaksi – Näin siivousalan konkari ratkaisisi työvoimapulan.

Tuo on täysin asiallinen kirjoitus, mutta halusin vain tuoda esiin muutamia syitä ihmisten kieltäytymiseen lyhyistä ja epävarmoista töistä.

Menet sitten huomenna sinne työmaalle, mutta älä ilmoita vielä mitään TE- keskukseen. Voit katella sitä hommaa pari viikkoa ja ilmoitat vasta sitten työkkäriin. Pannaan se aloituspäivä myöhempään, saat parin viikon työttömyyspäivärahat bonusta ja laitetaan sen ajan palkka sitten seuraavan tiliin.

Tuo on jo melko yleinen käytäntö pienemmillä rakennusfirmoilla, jotka haluavat pitää kiinni hyvistä työntekijöistään. Jossain vaiheessa byrokratia on kasvanut niin suureksi ja ylimieliseksi, että siitä seliviää vain sen kokonaan kiertämällä.

Julkinen sektori vaatii nyt ja tulee saamaan samaa palkkaa kuin yksityinen ja vientisektori. Mutta tietenkään he eivät ota niitä lyhyempiä lomia, eikä mitään vastuuta vääristä päätöksistään. Kirvesmies saa muutaman oven väärästä asennuksesta lopputilin tai ei palkkaa, mutta TE- keskusten, sosiaalitoimistojen, Kelan, etc. virkailijat voivat tahkota vuodesta toiseen täysin vääriä ja lainvastaisia päätöksiä. Valita, jos haluat, he vielä kehuskelevat asiakkaalle, kuten minulle on käynyt.

Pistettiin taas kymmenen rakentajaa leipäjonoon, ne nauravat töiden jälkeen ja paiskovat ylävitosia. Valitusten käsittelijä sitten puolen vuoden päästä soittaa virkailijalle törkeän väärästä päätöksestä ja kehottaa tekemään itseoikaisun. Näin rikollisen väärän hylkäyspäätöksen saaneen ihmisparan ”turha” valitus hylätään, koska virkailija on tehnyt itseoikaisun yli puoli vuotta (!!!) myöhemmin. Näin toimiston tilastot pysyvät hyvinä, vain asiakkaat ovat vittumaisia ja laiskoja.

Eivät ihmiset lähde enää töihin, jos he ovat kerran pari kokeneet kuukausia julkisen sektorin asiatonta kyykytystä. Kaikista vääristä päätöksistä pitäisi maksaa reilu hyvitys ja rahasummalle sama viivästyskorko kuin yksityisen sektorin yrityksillä.

Suomalainen byrokratia on jo niin pirullinen viidakko, ettei siinä enää tarvittaisi julkisen sektorin naisten mielivaltaista terroria ja ylimielistä vallankäyttöä.