nimet%C3%B6n.jpg               Olen seurannut Aivopelit sarjaa National Geographic kanavalla. Siinä tutkitaan ihmisten laumakäyttäytymistä ja tulokset ovat suorastaan järkyttäviä.

Siellä on ollut esimerkiksi ylhäällä olevan kuvan mukainen malli, jossa 10 ihmistä pannaan arvioimaan mikä kolmesta ylimmästä ( A, B, C ) pallosta on saman kokoinen kuin pallo X. Pointti on siinä, että noista kymmenestä ihmisestä viisi ensimmäistä on kanavan maksettuja koehenkilöitä, jotka antavat tahallaan väärän lausuman väittämällä palloa B samankokoiseksi kuin pallo X.

Ja katso ihmettä, voi kiesus, kaikki loputkin viisi sanovat pallon B olevan samankokoinen kuin pallo X. Joku epäröi, mutta taipuu lopulta ryhmän mielipiteen edessä. Tämä koe on toistettu ohjelmissa monilla eri tavoin ja aina joukkopaine voittaa terveen järjen ja silmien näkemän.

Suomen kansaa koskien tämä toimii sillä tavoin, että uutisista kertovat aina ensimmäisenä  omaa agendaansa painottavat toimittajat ( Yle, HS, IS, IL etc ), jotka hyvin usein väittävät pallon X olevan pallon B kokoinen ja joskus jopa pallon C kokoinen.

Talvivaaran vesivahingon tapauksessa annettiin ymmärtää sen olevan Tsernobylin kokoinen katastrofi ja Torniossa rajan yli tulleiden partaisten irakilaismiesten väitettiin olevan syyrialaisia pikkulapsia. Vaikka televisiokuva pyöri koko ajan ihmisten silmien edessä! Sote on nyt suuret nälkävuodet ja pallon C kokoinen.

Itse seuraan kaikkia mahdollisia lehtiä, tv- kanavia,medioita ja blogeja. Ja kaikissa niissä on joskus väärää tietoa; hyvin usein aivan vahingossakin sinne laitettua, jos on ollut väärä lähde tai istuttu vääriin pöytiin. Olen kuitenkin seurannut jo niin pitkään asioita ja politiikkaa, että väitän omaavani melko hyvän suhteellisuudentajun. Lisäksi olen pitkän ja vaiherikkaan elämäni varrella ollut lukemattomia kertoja hengenvaarassakin, mutta aina selvinnyt raakaa voimaa tai viekkautta käyttäen.