Viime vuonna juhlittiin suomalaisten naisten ensimmäisinä maailmassa saavuttamaa äänioikeutta. Samallahan tosin sai äänioikeuden myös suurin osa suomalaisista miehistä ja tämä uudistus tunnetaankin nimellä Yleinen äänioikeus. Mutta miten poistaa Suomesta pelkästään miehiä koskeva Yleinen asevelvollisuus saamatta naisjärjestöjä takajaloilleen. Poistaako kovalla rummutuksella naisten kuvitteellinen asevelvollisuus ja loppu hoituisi samoin kuin tuossa äänioikeudessakin. Presidentti Halosen mukaan naisten oikeus asepalveluun on tärkeä jo tasa-arvonkin kannalta. Tästä nykysuomalaisesta tasa-arvosta kokonaan kieltäytyminen tosin tuo miehille vankeustuomion.

Palkka-armeijan tulo on nimittäin väistämätöntä jo aina vain pahemmaksi muuttuvan työvoimapulankin takia. Euroopan valtiot ovat talouden ja politiikan saroilla enemmän kuin naimisissa keskenään, joten myös jokin eurooppalainen Nato on huomispäivän todellisuutta. Nythän on Balkanilla jo uusi sota muhimassa ja jenkkejä taitaa olla turha enää pyydellä apuun. Putinin Venäjäkin vain etsii tilaisuutta päästä näyttämään öljyttyjä lihaksiaan.

Luin kirjan Mies vailla tasa-arvoa. Kotipaikkani kirjastossa sillä oli valtavan pitkä varausjono, joten ilmeisesti tuota teosta luetaan monen autotallin nurkassa otsalampun valossa. Nuo kaikkialla myytävänä olevat led-lamput ovat korvaamaton apu rakennustöissä, mutta mitä ilmeisimmin myös suomalaisessa tasa-arvokeskustelussa.

Ei ole kovin mairittelevaa suomalaisen lehdistön kannalta, jos miessukupuoli saa mielipiteensä esiin vain erillisen kirjan julkaisemalla. Aikaisemmin kovasti arvostamani Voima-lehden naistoimittajakin arvosteli tämän 28 miesaktivistin kirjan vain pintapuolisesti ja tyypillisen ivalliseen sävyyn. Lehden vahvuutena oli ennen tuoda esiin mahdollisimman monenlaisia maailmankatsomuksia ja lukija sai sitten niistä vetää omia johtopäätöksiään. Viime aikoina nuorten naistoimittajien mielipiteet ovat kuitenkin alkaneet aina enemmän vaikuttaa samasta pajasta lähteneiltä, eikä huumorintaju ilmeisesti enää kuulu pätevyysvaatimuksiin.

Hedelmöityshoitokeskustelujen jälkeen säädetyn lain mukaan geneettinen äitiys on naiselle lakisääteinen oikeus, kun taas geneettinen isä lapselle on naisen hänelle harkinnanvaraisesti myöntämä etuus. Suomi on monissa asioissa edelläkävijänä, mutta lapsen itsenäistymisprosessiin joskus kuuluvan "isänmurhan" toteuttaminen äidin toimesta jo hedelmöitysvaiheessa tuntuu liioittelulta. Saksalaisten sotilaiden Suomeen jättämästä sankasta lapsijoukosta monet vielä eläkepäivilläänkin etsivät saksanmaalta biologista isäänsä, "Manfrettia, tai olisko se sittekki ollu se Hermanni!"

Olen seurannut lukemattomia tasa-arvokeskusteluja, jotka loputtomien puolesta ja vastaan puheenvuorojen jälkeen kiertyvät omahyväiseksi akateemiseksi saivarteluksi ilman mitään lopputulosta. Kaikkia aloja koskevat sukupuolikiintiöt eivät näillä näkymin tule koskaan toteutumaan, joten perustettakoon vaiheittaisia kiintiöitä ajava tasa-arvopörssi. Rankoilla valtuuksilla varustettu mies- ja naisedustajien muodostama komitea sopii esim. opetustoimeen mieskiintiön ja naiset taas saavat painoarvoltaan vastaavalla alueella naiskiintiön. Niiden ei tarvitse olla heti 50 % molemmille, vaan yhdessä järkeväksi arvioitu.

Alun nikottelun ja ihmettelyn jälkeen huomataankin homman olevan yllättävän helppoa ja viimeisistä kiintiöistä sovittaessa komitea käy jo yhdessä kahvilla. Jaana Laitinen-Pesosta ei oteta mukaan tähän neuvottelukuntaan, koska "kaikkein hienointa tässä sopimuksessa kuitenkin on, että se koskee vain lihavia naisia!"

Toivottavasti Tehyn lakon jopa hieman säälittäväkin loppunäytös on poikkeus naisten tasa-arvotaistelussa. Miten puheenjohtaja Laitinen-Pesola kehtasikin riemuita samalla koulutuksella samaa työtä tekevien, mutta Tehyyn kuulumattomien kanssasisarien jäämisestä ilman sittemmin kuvitelluiksi havaittuja palkankorotuksia.

Rakennusliiton tekemissä ratsioissa työmaille tärkeintä on valvoa kaikkien tekevän työtä työehtosopimuksen määrittelemällä palkalla. Liittoon kuuluminen ja kansalaisuus ovat sitten aivan toissijaisia asioita, kunhan EU:n ulkopuolelta tulevilla vain on voimassa oleva työlupa.