Vihreät ovat Outi Alanko- Kahiluoto etunenässä vaatimassa uutta kaivoslakia ja kaivosveroa Suomeen. Asia on kinkkisempi kuin arvataankaan.

Ruotsissa asiaa on pohdittu samalla tavoin vuosikymmeniä.

”På nationell politisk nivå står valet mellan att vidta förändringar som leder till försumbara ökningar av statens inkomster men varaktigt försämrar sysselsättningen i Norrlands inland eller att fortsätta en politik som leder till ökad sysselsättning och en tryggad utveckling i de norra delarna av landet”, hävdar Eriksson och Östensson.

Eriksson on mineraalitalouden professori ja Östensson Ruotsin hallituksen neuvonantaja kaivosasioissa.

Vapaasti suomennettuna:

"Kansallisella tasolla kysymys on valinnasta: tehdäänkö muutoksia, jotka johtavat merkityksettömiin lisäyksiin valtion tuloissa, mutta huonontavat työllisyyttä Norrlannissa, vai jatketaanko politiikkaa joka johtaa korkeampaan työllisyyteen ja turvattuun kehitykseen maan pohjoisosissa."

Ja siinä on asian pihvi, siinä on taas Helsingin vihreiden karmea aluepolitiikka pähkinänkuoressa. Olympiastadionin remontin loppusumma on jo 260 miljoonaa ja se kaikki on veronmaksajien rahaa. Hesarin artikkelissa hehkutettiin kuitenkin sitä, että projektista saadaan 30 miljoonaa verotuloja. Aivan oikein Helsinki saa, mutta kaivostoiminnasta Helsinki ei saa paljon mitään ja sen takia ne on suljettava.

Olympiastadion työllistää ehkä viidenneksen siitä määrästä mitä Talvivaara työllistää ja Talvivaara työllistää pidempään. Puhutaan siis sadoista miljoonista ja jo ennen Talvivaaran vaikeuksien alkamista eräs Iltalehden taloustoimittaja laski Talvivaaran tuottaneen verotuloja noin 300 miljoonaa.

Tultuaan Kittilän kunnanjohtajaksi vihreiden euduskuntavaaliehdokkaana ollut ja feministisen Tulva- lehden perustajiin kuulunut Anna Mäkelä antoi tällaisia haastatteluja:

Kunnanjohtajalta on turha odottaa mitään muuta kuin lämmintä suhtautumista kultakaivokseen. Kaivoksella on sentään töissä yli 330 omaa työntekijää ja noin 220 urakoitsijaa. Louhinta on siirtymässä yli sata metriä syvästä avolouhoksesta tunneleihin.
"Fakta on se, että Kittilän tärkeimmät elinkeinot ovat kaivostoiminta ja matkailu, joka perustuu pitkälti lentoliikenteeseen. Se on luonnollisesti ollut minulle selvää on kun tänne päätin hakea. Ja kuka saa päättää, miten Lapin luontoa suojellaan? Ihmiset, jotka asuvat täältä tuhannen kilometrin päässä ja käyvät täällä vain virkistäytymässä, vai ne jotka asuvat täällä ja saavat elantonsa täältä", Mäkelä sanoo.

Sittemminhän Anna Mäkelä feministinä lähes tuhosi koko Kittilän kunnan, mutta vihreänä hän ei kuitenkaan pystynyt lopettamaan kannattavaa kaivosteollisuutta.

Lapin lääni on pinta- alaltaan Unkaria suurempi, tällaiset asiat pitäisi ymmärtää ja käsittää!