Kaikki työhaluiset eivät kuulemma kelpaa työnantajille. Osaajapulan keskellä olisi tärkeää, että työnantajilla olisi valmiutta toimia ”kasvattajaseurana”.

Noin lausuu työministeri Tuula Haatainen ja tietämättään hän haikailee saksalaisen oppisopimusjärjestelmän perään. Kaikille yrityksille on aina riski palkata uusi työntekijä ja nimenomaan pitkäaikaistyötön tai ensimmäistä työpaikkaansa hakeva.

Tässä olisi loistava tilaisuus luoda uusia käytäntöjä, mutta kivikauteen jämähtäneitä TE- keskuksia johtavalta Haataiselta se viimeksi onnistuu. Ensimmäistä työpaikkaansa hakevan, ja varsinkin pitkäaikaistyöttömän palkkaavalle yritykselle voitaisiin maksaa jonkinlaista ”kasvattajaseuran” tukea, joka voisi olla vaikkapa Työseteli, jolla yrittäjä saa 20- 30% palkasta parin ensimmäisen kuukauden ajan.

Toiseksi, työttömät eivät pelkää mitään niin paljon kuin he pelkäävät TE-keskusten mielivaltaa, eivätkä sen takia mielellään lähde vähänkin epävarmoihin työpaikkoihin. Siksi TE- keskuksille pitää määrätä tiukka aikataulu valitusten käsittelyssä, koska nykyisin kielteisen päivärahapäätöksen saaneen valituksen käsittely kestää tietääkseni yli puoli vuotta. Ihmisoikeudet koskevat myös kantakirjasuomalaisia, vaikka sitä näin äkkiseltään olisikin monille vaikea käsittää! Suomessa ylimielinen Julkisen sektorin rälssi (Osmo Soininvaara) on tottunut kyykyttämään kansaa ihan miten vaan. Ilman mitään vastuita tai sanktioita omista virheistään.

Näin ollen valitus työttömyysturvalautakuntaan olisi käsiteltävä 7 arkipäivän kuluessa ja väärästä päätöksestä aina 12.5% korko työttömälle. TE- keskusten asiakaspalveluissa hoidettiin tutkimuksen mukaan keskimäärin 2.5 asiakasta päivässä ja se on suorastaan avutonta. Yksityisen sektorin vakuutusyhtiöissä virkailija hoitaa kymmenkertaisen määrän asiakkaita ja julkisessa terveydenhoidossakin hoitajat ja lääkärit hoitavat ainakin viisinkertaisen määrän.

Enemmistöllä suomalaisia ei ole mahdollisuutta saada sosiaalitoimistosta mitään, koska heillä on auto, omistusasunto tai jotain muuta omaisuutta. Heille TE- keskuksen mielivaltaisesti tekemä kielteinen päätös on kohtalokas.

Minä olen monta kertaa saanut julkiselta sektorilta (TE- keskus, Kela, lastenvalvoja) täysin väärän ja monesti järjettömänkin päätöksen, mutta papereista selkeän virheen osoitettuani virkailija on vain vastannut ylimielisesti:

-Mä nyt kumminkin päätin tämän näin, valita jos haluat!