Tämä Syyrian sotahan rupeaa näyttämään jo selvältä, joten nyt olisi tehtävä kuten erittäin viisas tutkija Alan Salehzadeh sanoo:

Historia nimittäin osoittaa, että Syyriassa etniset ja uskonnolliset ryhmät eivät pysty elämään keskenään rauhassa samassa valtiossa, jossa tietty uskonnollinen tai etninen ryhmä yksin hallitsee maata.

Ainoa ratkaisu on Syyrian jakaminen kolmeksi federaatioksi, jossa sunneilla, alaviiteilla (shiioilla) ja kurdeilla on kullakin oma kotialue hallittavanaan parhaaksi katsomallaan tavalla

 

2950778_.jpg

Libyassa sellainen heimo- ja uskontorajoihin perustuva federaatio toimi vuosikymmeniä, kunhan keskushallinnossa Gaddafi piti yllä tasapainoa ja tarvittaessa ojensi raudalla vallanhimoisimpia. Se olisi siellä edelleenkin, jolleivat Hillary Clinton ja Obama  olisi saaneet ideaa pommittaa sitä hajalle. Samoin Libanonissa on kylmä rauha eri uskontokuntien välillä.

USA voisi olla rajoitetusti läsnä Syyrian kurdien alueella, koska se hillitsisi Turkkia.
Venäjän taas pitäisi vain lisätä joukkojaan Assadin hallituksen alueilla, koska se vähentäisi Iranin ja Hizbollahin vaikutusvaltaa. 

Se lisäisi myös Israelin turvallisuutta, koska Venäjä pitää Israelissa asuvaa miljoonaa venäläistä enemmän etnisinä venäläisinä, kuin entisinä venäläisinä. Äiti- Venäjällä on kova suojelemisen halu heitä kohtaan!

Koko Syyrian sodan ajan Venäjällä ja Israelilla on ollut erittäin tiivis kanssakäyminen ja yhteisymmärrys, niin valtiojohtajien tasolla kuin sotilaallisestikin. Venäjän lentokoneillakin on ollut lupa koukata Israelin ilmatilassa milloin vain, jos tarve niin vaatii.

Libanonia hallitseva Hizbollah on nyt Syyriassa nähnyt oman sotilaallisen  avuttomuutensa, joten tuskinpa he enää haaveilevat sodasta aivan toista luokkaa olevan Israelin kanssa.

Syyrian jälleenrakennus voi mennä paljon nopeammin kuin uskotaankaan. Pommitetuissa kaupungeissa talojen rungot näyttävät kuitenkin olevan ehjät, joten ei se ole muuta kuin huone kerrallaan pistää kuntoon. Paljon kevyiden seinien muurausta, laastia ja kipsiä vähän kaikkialle, sekä maalia pintaan. Putkistoihin ja johdotuksiin pistää nopeasti puuttuvat pätkät. Ja uusiin ikkunalaseihin aurinkosuojakalvot: ei ole liian kuuma olla kotona ja seuraavassa sodassa tulee sitten vähemmän sirpaletta.

Suomalaisten lehtien ja tv: n pikkutoimittelijat eivät ole vieläkään ymmärtäneet, että maailmassa on olemassa sellainenkin suurvalta kuin Kiina. Jolla on meneillään jättimäinen, satojen miljardien panostus uuteen Silkkitiehen, minkä reitillä myös Syyria sijaitsee. Näin sanoo vanha, viisas ja kokenut Veikko Huuska Syyrian jälleenrakentamisesta:

Ilmeistä on, ja jopa todennäköistä, että Kiina on ainoa valtio, joka kykenee ottamaan tämän tehtävän vastaan.  Samalla se on paitsi taloudellinen panostus, se on myös (ennenkaikkea) strateginen sijoitus.
Niinpä vaikuttaa siltä, että Kiinalla on sekä poliittinen tahto että taloudellinen kyky kattaa menot, joita kansainvälinen yhteisö - erityisesti Venäjä, Iran ja Syyria - tarvitsevat auttaakseen Syyriaa talouden jälleenrakentamisessa. 

Kaiken lisäksi Välimerestä Syyrian edustalta on löytynyt valtaisia kaasuesiintymiä, joiden tuottoa vastaan on helppo saada velkaa. Venäjä poraa ja Kiina jakaa rahhaa!

Ranskan puppelipoika Macron haaveilee vielä Syyrian pommittamisesta, mutta tuskinpa siitä mitään tulee. Pommittas pe¤¤ele tuota Olkiluoto kolmosen torsoa, jos on niin kova sotimisen himo!