Suomalaiset eläkejärjestöt ovat lainanneet miljardeja euroja Kreikalle ja 550 miljoonaa lisää joutunee nyt antamaan Suomen valtio. Joitakin vuosia sitten Argentiina ilmoitti kylmästi jättävänsä massiiviset velkansa maksamatta, eikä kukaan voinut sille mitään. Sama voi aivan hyvin toistua Kreikassa ja Italiasta saattaa tulla vieläkin raskaampi paukku. Ranskassa 55- 64 vuotiaista käy töissä 38 %, kun vastaava luku Suomessa on 56 %. Meillä keskimääräinen eläke on 1259 euroa, kun se ranskalaisilla julkisen sektorin työntekijöillä on 1689 euroa kuukaudessa.

Seuraavassa linkissä tietoa Kreikan eläkkeistä
 http://www.etk.fi/Binary.aspx?Section=41102&Item=22823
 Ja lainaus heidän eläkeuudistuksestaan:

 
Uusi laki ei juurikaan muuta useita mahdollisuuksia siirtyä eläkkeelle ennen yleistä
vanhuuseläkeikää. Laki tuo lisäksi vuodesta 1993 alkaen vakuutetuille mahdollisuuden
siirtyä vähennetylle varhaiseläkkeelle 55-vuotiaana, jos 35 vakuutusvuotta on
täynnä. Varhaiseläke on myös mahdollista ottaa, kuten aiemminkin, uudessa järjestelmässä
60-vuotiaana ja vanhassa järjestelmässä miehillä 60- ja naisilla 55-
vuotiaana, kun vakuutusaikaa on vähintään 15 vuotta (4 500 päivää). Varhennusvähennys
pieneni vuoden 2003 alusta sekä uudessa että vanhassa järjestelmässä siten,
että se on 1/267 jokaista varhennuskuukautta kohti (4,5 % vuodessa) aikaisemman
1/200:n (6 % vuodessa) sijaan.

Eläkekertymä on Kreikassa lisäksi 70 % ja täytyyhän sen suurempi ollakin, kun nuorempina eläkkeelle jäädään. Mainittakoon vielä, että miesten keski- ikä on noissa Välimeren maissa n. 5 vuotta korkeampi kuin meillä. Ja tietysti heillä on vielä suuri määrä erikoisammattiryhmiä, joiden eläkeikä on jotain 50 vuoden kieppeillä. Eihän siinä olisi mitään sanomista, jos itse maksaisivat, mutta kun täällä Pohjolassa vastaavia etuja kiristetään ja lisää pitää vaan maksaa  EU: lle.

Erityisesti minua korpeaa seuraava kohta kreikkalaisten eläkkeessä ja saman edun italialaiset raskaan työn tekijät saavat jo 50- vuotiaina.


Raskaassa tai terveydelle haitallisessa työssä eläkeikä pysyy uudessa järjestelmässä
60 vuodessa ja vanhassa järjestelmässä miehillä 60 ja naisilla 55 vuodessa. Vanhassa
järjestelmässä vuoden 2003 alusta jätettyjen eläkehakemusten osalta vähintään
1000 päivää raskasta työtä on oltava tehty viimeisten 13 vuoden aikana entisen 10
vuoden sijaan.

Suomessa on tällä hetkellä 20 000 rakennustyöläistä ja lisäksi vielä tuhansia alan pienyrittäjiä ilman työtä ja toimeentuloa. Parin vuoden kuluttua suuri osa heistä on vaihtanut alaa, tai muuten sopeuttanut taloutensa pieniin tuloihin, eivätkä he ole enää tulossakaan töihin. Kannatan ehdottomasti tällaista suuntausta ja taidan itsekin jo vetäytyä.

Amerikoissa yhä useammat perheetkin myyvät asuntonsa ja lähtevät trailereilla vaeltamaan ympäri maata. Olen haaveillut sellaisesta jo vuosia, Suomessa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Sydäntalven voi sitten viettää vaikka Marokossa, siellä käydessäni havaitsin lukemattomien ranskalaisten tekevän niin.