Suomalaisten rakennustyömaiden harmaa talous on yhteiskunnalle jättimäinen ongelma, mutta sen rinnalle on noussut tolkuton varastaminen, joka aiheuttaa ylimääräisiä seisokkeja. Kotkassa oli työmaalta kadonnut jopa kahden ja puolen tonnin (2500kg) painoinen väestösuojan ovi, eikä sellaiset ole mitään rautakaupan hyllytavaraa.

Kuusankoskella uimahallin rakentaminen viivästyi kahdella kuukaudella, koska tilatut allaslaatat varastettiin. Lisäkustannukset 7000- 8000 euroa ja siihen päälle vielä palkkakustannukset.

Yhä useammilla työmailla joudutaan kutsumaan suomalaiset apuun, koska halvan ulkomaisen työvoiman ammattitaito ei ole riittänyt otetun työn suorittamiseen. Työvaiheita jätetään kokonaan pois ja tärkeintä on vain saada valmiin näköistä pintaa.

 Tuhannet ammattitaitoiset suomalaiset rakentajat ovat työttöminä ja rakennustyömailla häärii täysin ammattitaidotonta väkeä. Espoossa oli jollain työmaalla sikopaimen harjoittanut sähkömiehen ammattia ja siitä oli aiheutunut paljon sekaannusta. Tosin possun kärsää ja pistorasiaa katselessa asia saattaa tuntua hyvinkin luonnolliselta, mutta mahdollisen tulipalon sattuessa vakuutusyhtiöltä tuskin löytyy tarpeeksi huumorintajua.

Samoin virolaisen hammaslääkärin hakeutuminen rakennustyömaalle tuntuu ymmärrettävältä; ikänsä pikkuisilla porakoneilla tuhertanut mies on vain halunnut saada enemmän näkyväistä aikaan. Betoniseinään voi lisäksi survoa reikää vähän rennommalla otteella, kun asiakas ei kiljahtele koko aikaa.

Meidänkin työmaan naapurissa aloittaneella virolaisella pääurakoitsijalla on ollut jo vaikeuksia, kaivinkoneet ovat seisseet viivästyneiden maksujen takia. Muutenkin touhu epäilyttää: tontilla on hääräilty jo kaksi kuukautta, mutta edes asfalttia ei ole vielä saatu kuorittua pois.

Kaiken tämän sekamelskan takia asuntojen hinnat eivät ole laskeneet. Lähivuosina monille asunnonomistajille ja taloyhtiöille paljastuu halvan rakentamisen todellinen hinta, kun remontti joudutaan tekemään toiseen kertaan.