Aikoinaan jaettiin kouluissa arvosanoja neljästä kymmeneen. Keskiarvon ollessa kahdeksan suurin osa oppilaista tosiaan sai todistuksiinsa arvosanaksi kahdeksan. Nykyään suomalaisten kuukauden keskiansio on tilastojen mukaan 2800 euroa, mutta se ei ole mitenkään vertailukelpoinen tuon koulukeskiarvon kanssa. Mikäli tuon kuukausitulon ajateltaisiin olevan kouluarvosana kahdeksan, niin parhaiden yhteiskuntamme mallioppilaiden arvosana huitelee tuolla sadan kieppeillä. Fortumin Liliuksella jopa tuhannen paremmalla puolella. Viidensadan vuoden kuluttua historiantutkijat olettavat hänen lingonneen  tuon öljyksi kutsutun nesteen omasta mummostaan, sillä eiväthän noin suhteettoman suuret tulot muuten voi olla selitettävissä.

Suomen hyvinvoinnin rakentaneiden eläkeläisten voidaan taas katsoa jäävän vuodesta toiseen luokalle ja he joutuvat tenttimään saman tarjousmaksalaatikon aina vain uudelleen. Kehittyvien maakuntien Suomen poliitikkoja lahjovat ja monista talousrikoksista tuomitut tarkkislaiset puolestaan häärivät neuvoksina "mallioppilasvaltiomme" huipulla.

On loputtomiin puhuttu otsa huolestuneella rypyllä alkoholin aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista, mutta nyt uskon jo hallituksen vakaasti päättäneen juottaa tietyt sosiaaliryhmät hengiltä. Viinan hintaa nostetaan vasta kun juopuneiden örvellys puistoissa ja rannoilla on lopullisesti vaiennut, eikä sieltä kuulu kuin iloinen linnun sirkutus. Matti on uuniperunan valmistumista odotellessaan lukenut Suomenmaasta artikkelia tyvilahon noususta puussa ja huomannut siinä yhtäläisyyksiä viinakuolemien etenemisestä alemmissa sosiaaliryhmissä.

"Nokian kaupunginjohtaja luki lehdestä uutisen Kiinan maitojauheskandaalista, joka oli aiheuttanut tuhansien lasten sairastumisen. Raivostuneena kiinalaisten välinpitämättömyydelle hän laski keittiön hanasta lasillisen kylmää kusta ja joi sen rauhoittuakseen". Kapakassa on tapana tiedustella mitä heillä on hanassa, mutta nykyään siitä kannattaa kyllä aamulla soitella vesilaitoksellekin.