Kuva0163.jpg

Hyppää nyt, hyppää vain, sillähän se on selvä!  (Kunhan nyt skoijasin.)

Olen rakennellut tukevat työtasot hissiasentajia varten. Kuilussa on 10 kerrosta pudotusta, joten hissifirmalta tuli tarkat piirustukset ja määräykset tasoja varten. Muuten saisivat varmaan nähdä monenlaista häkkyrää ja karhunloukkua.

Viime vuosina kaikki hissiasentajatkin ovat olleet täysin kielitaidottomia ulkomaalaisia, eikä se ammattitaitokaan ole tainnut kovin hääppöistä olla. Edelliselläkin työmaalla oli 5- 7 hengen puolalaisporukoita, vaikka toimivan koordinaation ja vastuunoton vuoksi suomalaisia on aina korkeintaan kaksi miestä  hissiä kohti. 

Niinpä Koneen huoltomiehiä olikin sitten lähes joka päivä korjaamassa noita tavarajunan lailla kulkevia hissejä ja kauppias heilui hermoromahduksen partaalla: joulumyynti päällä, mutta tavaraa ei saatu varastoista myymälöihin.

Nyt tulleet hissimiehet puhuttelivat minua kuitenkin selvällä suomen kielellä ja jouduin impivaaralaisen isänmaallisuuspuuskan valtaan.

- Onhan se nyt helevetin mukavaa, että hissimiehet on kerrankin suomalaisia, eikä aina jotain virolaisia, puolalaisia tai jotain helevetin foinikialaisia!

Miesten tumma ulkomuoto vaivasi kuitenkin ja nimikylttien vilkaisu vahvisti epäilykseni; miehet olivat albaaneja kumpainenkin. He olivat kuitenkin vakituisesti Suomessa asuvia, Suomeen veronsa maksavia ja suomalaisia työehtosopimuksia noudattavia, joten tässä tapauksessa heidän ulkomaalaisuutensa oli pelkästään positiivista. Lisäksi olen tavannut paljon näitä albaaneja ja he ovat käytökseltään suomalaista maalaisväestöä muistuttavia; avomielisiä, ystävällisiä ja reiluja.

Hallitus rupeaa nyt ilmeisen tosissaan satsaamaan kohtuuhintaiseen vuokra- asuntotuotantoon ja se on positiivinen asia. Asuntoja voidaan rakentaa halvallakin, nyt luvattoman suuri osa hinnasta menee koijareiden ja gryndereiden taskuun. Valtion omistamaa rakennuttajaa sommitellaan, jää sitten nähtäväksi.