Katselin televisiosta dokumentin Rooseveltin 1933 käynnistämästä työllisyysohjelmasta ja se teki minuun suuren vaikutuksen. Miljoonia työttömiä nuoria miehiä värvättiin luonnonsuojeluohjelmaan, missä he saivat kohtuullista palkkaa ja asuivat 200 miehen leireissä ympäri laajaa Amerikan maata. He istuttivat 3 miljardia (3 000.000.000) puuta, ojittivat peltoja, rakensivat teitä ja  siltoja, sekä osallistuivat yleensäkin kaikenlaisiin  mahdollisiin maaseudun elinoloja parantaviin projekteihin. 

 

   Tämän miljoonien maaseudun asukkaiden työttömyyden olivat aiheuttaneet kuivuus ja Lännen pölymyrskyt. Maassa ei tuolloin ollut vielä mitään sosiaaliturvaa, joten muuten nämä nuoret miehet olisivat pakkautuneet kaupunkeihin ja seurauksena olisi ollut valtavat sosiaaliset ongelmat ja puute. Tämä Rooseveltin ohjelma perustui täysin vapaaehtoisuuteen, palkka oli kohtuullinen ja iltaisin leireillä järjestettiin mahdollisuus monenlaiseen kouluttautumiseen. Kaikki ohjelmassa haastatellut työllistetyt muistelivat sitä tyytyväisinä ja sen kansantaloudelliset vaikutukset olivat mittavat.

 

   Suomessa oli myös 1950- 60 -luvuilla näitä hätäaputöitä työttömille, mutta niissä oli jo rangaistussiirtoloiden makua. Niistä kieltäytyvät menettivät pienen työttömyyskorvauksensa ja palkka ei ollut paljon tuota korvausta suurempi. Maaseutu oli sodan jälkeen rakennettu mitättömän kokoisten pienviljelystilojen varaan, eivätkä nämä muutaman hehtaarin ja lehmän "plantaasit" elättäneet suuria perheitä. Näitä Suomen hätäaputöitä ei kukaan muistellut hyvällä, vaan ne olivat paljon nähneille rintamamiehille sotaakin katkerampi kiroilun aihe. Lopulta suuri osa näistä pienviljelijöistä ja heidän jälkeläisistään muuttikin Ruotsiin ja se pelasti Suomen herrat hirsipuulta. Lieneekö sekin ollut jo alkuperäisessä suunnitelmassa.

 

   Suurimmassa osassa Afrikan maita taloudellinen tilanne on tänä päivänä  jopa huonompi kuin 1930- luvun USA: ssa. Valtavat määrät kehitysapumiljardeja ovat hävinneet jälkeä jättämättä, tai sitten vain kehitysapujärjestöt ja muutamat hallitussuvut ovat rikastuneet. Sadat miljoonat luku- ja kirjoitustaidottomat työttömät pakkautuvat kaupunkien slummeihin, missä he elättelevät turhaa toivoa Eurooppaan pääsystä. Pieni prosentti heistä saakin tuon lottovoiton, mutta vielä näiden kolmas Euroopassa syntynyt sukupolvikin ”kärsii” 60% työttömyydestä. Jotain roosevelttia pitäisi siis Afrikalle tarjota, sillä tuon mantereen ilmasto on ihanteellista kaikenlaisen viljelyn kannalta ja luonnonvarat ovat valtavat. Suomessakin aina vain useammat vastustavat kehitysapurahojen haaskausta, mutta johonkin järkevään projektiin niitä annettaisiin mielellään.

 

Afrikkalainen pienviljelys antaa monta satoa vuodessa ja monenlaista makeaa hedelmää. Aurinkovoimaa on rajattomasti ja vettäkin löytyy, jos vain maksetaan muutama kymmenen euroa kaivon kaivamisesta. Jo pelkkä yökasteen kerääminen tarkoitukseen suunnitelluilla halvoilla erikoisverkoilla antaa riittävästi vettä janon sammuttamiseen, tai sitten munien keitto- tai pesuvedet.

 

Suomessa kansalaisten ylivoimaisesti eniten arvostama virkamies on poliisi ja kansainvälisissä vertailuissakin suomalaiset poliisit ovat maailman huippua. Nyt sieltä ollaan muutamien satojen virkojen lopettamisella säästämässä muutamia miljoonia, kun jopa Guggenheim- museon tutkimiseen (risupartojen juopotteluun ja ryhmäseksiin) löytyi tunnissa 2 miljoonaa. Poliisien vähentyessä yhä suurempi osa heidän tehtävistään siirtyy kansainvälisessä omistuksessa oleville vartiointiliikkeille, joiden pikakoulutetut vartijat mukiloivat köyhiä ihan huvikseen. Kokonaiskustannukset vain moninkertaistuvat ja kansalaisten oikeusturva heikkenee. Samaan aikaan myös varusmiesten palveluaikaa lyhennetään ja armeijalta säästetään.

 

Monissa Afrikan maissa ulkomaiset turvallisuusyhtiöt vastaavat jo rajavalvonnastakin ja pian meilläkin voi olla joku venäläinen blackwater rajojamme vartioimassa. Eihän meillä tietysti, mutta kukapa olisi 1970- luvulla uskonut terveyskeskusmaksuihin ja Rääkkylän kunta on jo yksityistänyt terveys-, sosiaali- ja vanhustenpalvelutkin. Pian tulevat kirjastomaksut ja niiden yksityistäminen, mutta ne menevät jo omalla painollaan.