Merten pohjiin on rakennettu kymmeniä tuhansia kilometrejä valokaapeleita pornon kuljettamiseen, saman verran putkia kaasun vientiin, sekä rajattomasti  sähkökaapeleita ja tunneleita. Lisäksi merten pohjissa lepää tuhansia uponneita laivoja, minkä lisäksi sinne on upotettu valtavat määrät vanhentuneita räjähteitä ja aseita, sekä ydinreaktoreita ja kaikkea mahdollista roinaa.

Nyt minä kehotan meitä ohjailemaan hieman merivirtoja, jolloin heti on tuhat ihmistä vastustamassa.

Kesällä Itämeren pintavesi on useimmiten 20 asteen kieppeillä, mutta meren pohjassa oleva talvivesi vain 2- 5 asteista. Itämerellä on voimakkaat merivirrat, sen olen itsekin käytännössä huomannut. Rupesin kerran virittämään pinnassa kulkevaa ajosiimaa (lohi) ja oletin n. 10m/s puhaltavan länsituulen kuljettavan sitä itään päin sopivaksi katsomalleni alueelle.

Tuhersin siinä aikani koukkujen ja syöttien kanssa, kunnes huomasin siiman lähteneen vastatuuleen länteenpäin. Siimaa oli ulkona vasta parisataa metriä, eikä siinä ollut kuin pienet polat, 10 metrin tapsit, painot ja koukut, joihin merivirta voi tarttua. Jokainen merenkulkija tietää mitä on sorto ja mitä on virta, mutta en ollut kuvitellut eron voivan olla näin suuri.

Itämeren pinta- ja pohjavesi sekoittuvat syysmyrskyjen aikaan, mutta miksi niitä ei voisi sekoittaa aikaisemminkin. Täällä sivistyneessä Pohjolassa voitaisiin tehdä pilottihanke, jota sitten etelän vetelätkin voisivat käyttää mallina. 

Itämeren merivirrat kulkevat Viron rannikolla itään ja Suomen rannikolla länteen. Ne pakkautuvat ja ovat kovimmillaan saarten kapeikoissa, missä niitä voitaisiin jopa pienillä kaivaustöillä ahistaa vielä kovempaan menoon. Siihen matalikkoon sitten vaan muutamia pari metriä halkaisijaltaan olevia putkia, jotka kuljettaisivat vedet pohjan kylmiin kerroksiin ja se jopa 20 astetta kylmempi vesi nousisi pintaan. Se sekoittuisi tietysti nopeasti, mutta jo 5 asteen jäähdytys kautta eteläisen rannikon estäisi ainakin sinilevän muodostumisen.

Nyt kohkataan merten pintavesien lämpenemisestä, vaikka vain muutama kymmenen metriä alempana on jääkylmää vettä, joka saataisiin pienellä merivirtojen ohjailulla ylös. Pumppaamista ei kannata edes ajatella.

Kaikki pitäs aina tehä itte!

it%C3%A4mer2.jpgit%C3%A4meri.jpg