Tämän vuoden itsenäisyyspäivänä ei vietetä Linnan juhlia Helsingissä, vaan tuo itsensä ylentäneiden plösöjen joukko saa matkustaa Tampereelle. Onhan siellä joukossa muutamia ansioituneita tavallisia kansalaisiakin, mutta enimmäkseen ne ovat  yritysjohtoa ja muuta kermankuorijaa, kuponginleikkaajia etc.

Presidentti Sauli Niinistölle täydet pisteet tästä hänen päätöksestään järjestää juhlat Mansessa, minne maaseudun väelläkin on helpompi tulla.

Suurin osa kutsutuista on luultavasti pääkaupunkiseudulta, joten heille matkasta tulee se sama ongelma, mikä muilla on ollut aina. Iltapuvussa ei voi matkustaa, koska varsinkin naisten asuista suurimmalla osalla ei voi edes istua. Perä ratkeaa auki tai tissit pullahtavat ulos Intercityn täydessä vaunussa. Ja paparazzi on sutena paikalla!

Näin ollen pk- seudun itsensä ja toisensa aateloinut herrasväki joutuu vuokraamaan hotellihuoneita ja se tietää lisätuloa Tampereen hotelleille ja takseille. Helsingin bruttokansantuote putoaa kaksi astetta, koska plösöt hummaavat rahansa kehä kolmosen ulkopuolella.

Tunnen vahingoniloa jo senkin takia, että minulle kävi kerran samalla tavalla kuin nyt tulee käymään Helsingin ja Espoon plösöille. Heräsin nimittäin tamperelaisessa hotellissa, vaikka minun olisi pitänyt olla aivan toisessa päässä Suomea. Ensin pohjoispäässä ja sitten eteläpäässä olisi pitänyt olla, mutta niin vain Sokos- hotellissa heräsin Tampereen rautatieaseman vierestä.

Olinko tulossa Ruijasta, Petsamosta, tai muuten vain epäonnistuneelta kesälomareissulta, sillä ei ole tämän tarinan kannalta mitään merkitystä. Kuitenkin heräsin jo mainitun hotellin sängyssä ja minibaari oli suoraan silmieni edessä. Sitä ennen en ollut osannut kuvitellakaan, että tyhjä minibaari maksaisi enemmän kuin itse hotellihuone.

Olin siinä vaiheessa jo lopullisesti pettynyt juniin, koska niillä ei oikein näyttänyt pääsevän haluamiinsa paikkoihin ja otin taksin hotellin edestä. Kyyti Espooseen maksoi 1100 markkaa, mutta olosuhteet huomioon ottaen se tuntui halvalta.

Sama on nyt edessä Helsingin plösöillä ja se on aivan oikein. Kutsutut riitelevät samppanjakännissään  vielä aveckiensa kanssa ja toinen menee hotelliin, mutta toinen yrittää taksilla Helsinkiin. Yleensä se taksiin menijä on sitten vielä se apurahaton osapuoli ja viedään putkaan. Pienipalkkaiset poliisit katsovat kortilla kuka saa käydä läimäisemässä korville lihavaa kulttuuriplösöä, joka oli rimpuillut vastaan, natsitellut ja vielä potkaissutkin konstaapelia.

Viimeistään Kaamasen tiellä plösö nöyrtyy. ( Mahatma Gandhi ).