Espoon kaupunki päätti budjettileikkauksissaan vähentää ruoka-apua jakavan Manna-avun tuesta 3000 euroa, kun koko ajan kasvavien leipäjonojen takia olisi voinut kuvitella tukea päinvastoin lisättävän. Samoin päätettiin säästää kuolevien hoidossa ja suunnitellun saattohoitokodin toteuttamista lykättiin. Lisäksi saattohoitopotilaille ei enää järjestetä omia tiloja sairaaloissa, vaan he saavat käydä tuskalliset kuolinkamppailunsa tavallisilla osastoilla, tavallisten potilaiden keskellä. Espoolaisen logiikan mukaan kuolevilta ja nälkäisiltä on helpointa ottaa, koska Tuonelan virran takaa ei enää tulla äänestämään. On helppoa harjoittaa väkivaltaa valtuuston ja lautakuntien päätöksillä, mutta yhä useammin sen uhrit saattavat kävellä vastaan pimeillä syrjäkujilla.

 

Joitakin vuosia sitten espoolaisten "hyvien perheiden pojat" teloittivat kylmäverisesti kännykkäkauppaa harjoittaneen pariskunnan ja upottivat ruumiit mereen. Näistä kolmesta vanhin yritti vielä kaataa syyt alaikäisten kaveriensa niskaan, ilmeisesti kalliiden lakimiesten ja vanhempiensa neuvosta. Yksi kieroutunut nuori on vielä selitettävissä, mutta kolme eri perheistä tulevaa hourupäätä viittaa jo aivan uuteen ajatussuuntaan. Ilmeisesti nämä "hyvät perheet" olivatkin hyviä vain espoolaisilla mittareilla mitattuna.

 

Suomen kovapalkkaisin kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen muutti pois työsuhdeasuntonaan olleesta kartanosta ja niinpä hänelle ruvettiin heti puuhaamaan lisäpalkkiona jonkinlaista autoetua. Espoon rantoja kiertävän Rantaraitin reitille oli eräs rahakkaiden taloyhtiö rakentanut laittoman venesataman. Kaupungin johtavat virkamiehet kävivät hattu kourassa neuvottelemassa taloyhtiön kanssa ja päättivät lopulta rakentaa verovaroilla satoja tuhansia euroja maksavan sillan tähän laittomaan satamaan vievän kanavan yli.

 

Lisäksi täällä vaikuttaa vielä tuo sitoutumaton Perssu Kurt Byman, joka valittaa kaikesta mahdollisesta tekemisestä kaupungissa. Parhaillaan mies yrittää estää metron rakentamisen, koska hänen mielestään päätös saatiin aikaiseksi valtuutettuja uhkailemalla. Tämä herra kutsuu itseään kansalaisaktivistiksi, vaikka hänen panostaan Espoon kehityksessä voi verrata lähinnä espanjantaudin merkitykseen Euroopan kansantalouksille.

 

Suomessa on vakiintunut hieman negatiivinen turkulaisuuden käsite, mutta siitä puhutaan silti aina pilke silmäkulmassa. Tämä Espoon henki on kuitenkin paljon pahempi: muualla Suomessa on vain kiusallista olla turkulainen, mutta espoolaisena oleminen on jo helvetin suuri häpeä.

 

Espoon kaupunki voi painattaa rekkalasteittain hienoja moniväriesitteitä, mutta niitä katsovat vain kutsuvieraat pakon edessä. Espoolla on jo niin huono maine, ettei sitä enää mitkään brändityöryhmät oikaise. "Nyt lapset heti nukkumaan, tai espoolainen tulee ja vie!"