Minä olen nähnyt vuokratyövoiman olosuhteet suomalaisilla rakennustyömailla ja itsekin joskus sellaisena olleena hieman ihmettelen tuota hehkutusta Ruotsissa työskentelevien vuokrasairaanhoitajien 7. 000€/kk palkoista. Tosin siinä on mukana 12% lomakorvaus, joten siitä voi heti vähentää 840 euroa.

Suomessa sairaanhoitajilla on tosiaan lähes sama palkka kokemuksesta ja työtehtävistä riippumatta ja se on heidän itse aiheuttamansa epäkohta. Tosin palkka on muutenkin huono ja sitä voisi nostaa.

Rakennustyömailla vuokramiehet ovat alinta kastia ja heille teetetään kaikkein raskaimmat ja likaisimmat hommat. Jopa pääurakoitsijan vakituiset miehet ja varsinkin apumiehet suhtautuvat ylimielisesti vuokramiehiin. ”Vuokrahuoria”, kuten eräs vanhempi työsuojeluvaltuutettu aina sanoi. Tämä mies oli noussut apumiehestä tsv: n virkaan nuoleskelemalla pomojaan ja olihan hänen sitten mukava kertoa siivooja- vaimolleen: ”vähän pomohan se olen minäkin”.

Tuo IS: n jutun tehohoitaja voi olla erityisasemassa, mutta: Hän työskentelee tuntisopimuksella, koska kokee siten voivansa vaikuttaa enemmän vapaapäiviinsä, kertoo paljon.

Hän työskentelee todennäköisesti tuntisopimuksella, koska ei vakituista virkaa saa ja sellaisen saadessaan hänen palkkansa olisi paljon pienempi. Ja vuokrahoitajana ei taatusti voi vaikuttaa vapaapäiviinsä, vaan puhelin pitää olla koko ajan käden ulottuvilla.

Nimenomaan terveydenhoidossa on lähdettävä töihin muutaman tunnin varoitusajalla ja parin kieltäytymisen jälkeen niitä työtarjouksia ei enää tule. Espoolainen terveysalan ihmisiä vuokraava Hoiwa Oy sai parissa vuodessa listoilleen 4. 000 työntekijää, joten kilpailu niistä irtovuoroista on kova.

En pidä mahdottomina tuhansien eurojen kuukausipalkkoja, mutta ainakaan Suomessa ei yleensä ole pitkäkestoisia sopimuksia, sanoo Tehyn edustaja.

Ruotsissa suhtaudutaan jyrkästi kaikenlaiseen rasismiin, mutta se suvaitsevaisuus ei ylety suomalaisiin. Siellä on vieläkin aivan yleistä, että varsinkin julkisen sektorin työpaikoilla suomalaisia kielletään puhumasta keskenään suomea myös taukotiloissa.

- Sinä, suomalainen, kympissä se mies paskoi taas itsensä, menetkö heti pesemään!

- Minun nimeni on Leena ja minä olen erikoissairaanhoitaja, joten potilaiden peseminen ei kuulu minulle.

- Sinä, suomalainen, olet vuokrahoitaja ja sinun ei tarvitse tulla enää huomenna!

Eräs tuttu nainen oli tosiaan Ruotsissa töissä kotihoidossa ja häntä ärsytti, etteivät jotkut mummot suostuneet käyttämään hänen kertomaansa etunimeä. Se oli aina: hej, du finländare, kom hit!