Olen jo pitemmän aikaa seurannut Israelin tv: n uutisia ja dokumenttiohjelmia, koska sieltä saa parhaan kuvan Lähi- idän kaoottisesta tilanteesta.

Joitakin aikoja sitten Venäjän korkein johto antoi Israelille turvatakuut, maassa kun on miljoonia venäjänkielisiä juutalaisia ja monilla kaksoiskansalaisuus. 

Viime viikolla Israel teki vapaakauppasopimuksen Kiinan kanssa. Tämä on aivan historiallinen sopimus, hyrisivät Israelin pääministeri Netanjahu ja valtiovarainministeri moneen kertaan tyytyväisinä. Siinä kun ei ole kysymys pelkästään kaupasta, vaan sopimuksella on valtava poliittinen painoarvo. 

Israelia on myös aina pidetty yhtenä USA: n osavaltiona, joten nyt heillä on kolmen suurvallan troikka hihassaan.

Ohimennen mainittakoon, että muutama vuosi sitten Aleksanteri Suurihammas Stuppi katkaisi Suomen ja Venäjän kauppaneuvottelut, vaikka EU- pakotteista ei ollut vielä tietoakaan. Teufel, ei kai se polvihousu- Mussolini aio sentään hyökätä Pietariin, kerrotaan Liittokansleri Angela Merkelin tokaisseen.

Nyt meillä on täystyöllisyys, reaalipalkat ovat nousseet huomattavasti, budjetti on kunnossa ja Välimeren kaasukentistä saamme vielä miljardien lisätulot; nyt voidaan ruveta tekemään pitkän tähtäyksen suunnitelmia. Näin ilmoitti Israelin valtiovarainministeri pääministeri Netanjahulle. Ei Stuppi.

Turkille on myös tullut hirveä kiire normalisoida suhteensa Israeliin. Erdoganin puolue Akp sikisi muslimiveljeskunnista ja he uhkasivat katkaista suhteensa Egyptiin sikäläistä muslimiveljeskuntaa edustaneen presidentti Mursin vangitsemisen jälkeen.

Nyt Turkki on murskannut oman oppositionsa, tukenut terrorijärjestö Isisiä ja al- Nusraa, on sisällissodassa omien kurdiensa kanssa, on uhkaillut Eurooppaa pakolaisvyöryllä ja yleensäkin pelannut kaikki korttinsa täysin väärin. 

Maailma muuttuu joskus yllättävänkin nopeasti. Meillä sen sijaan monet kansanedustajat ja puoluejohtajat tukevat avoimesti jotain Hamasin kaltaista terroristijärjestöä, joka maksaa isot korvaukset Israelin siviilejä puukottaville jihadisteille. Pariisi ja Bryssel eivät heitä herättäneet. Eräässä Israelin tv: n keskustelussa arvokas tohtoriseurue totesi Lähi- itään kyllä saatavan "rauha" sikäläisen mittapuun mukaan, mutta Eurooppa on nyt loputtomassa kusessa.

Israel on Lähi- idän ainoa demokraattinen ja monikulttuurinen valtio. Siellä jihadistit ja hamasistit lentävät nopeasti linnaan, mutta niin käy myös pikkulapsia uskonnon tai rodun perusteella julkisesti solvaaville terhikiemunkilaisille.