Olen jo aikaisemminkin kertonut meillä olevan kaksi eri työmaata, jotka sijaitsevat kylki kyljessä ja joita tehdään pääosin samalla porukalla. Niillä on kuitenkin molemmilla omat budjettinsa ja rahoittajansa, joten kaikki työt litteroidaan tarkasti erilleen.


Alussa näillä molemmilla työmailla piti olla myös oma työsuojeluvaltuutettunsa, mutta vastaava mestari halusi minun hoitavan molemmat ja näin tapahtui. Pienempi työmaamme oli jo nyt valmistunut 6- kerroksinen toimistotalo ja toinen tämä vielä rakenteilla oleva ja pinta- alaltaan 7 kertaa suurempi liiketalo.


Pääurakoitsijamme on yksi Suomen suurimpia rakennusyrityksiä ja sillä on tapana järjestää vuosittain oman firman sisäinen työsuojelukilpailu eri työmaiden kesken.


Tänään työmaalle saapui koko yrityksen työsuojelusta vastaava ryhmä tekemään tuohon kilpailuun liittyvää yllätystarkastusta. Tavallisen TR- mittauksen lisäksi tarkastettiin työntekijöiden papereita niin kentällä kuin toimistossakin. Tähän kilpailuun otetaan huomioon myös sattuneet tapaturmat, aikaisemmat TR- mittaukset ja paljon muutakin.


Minulta meni lähes koko päivä heidän kanssaan tuolla kierroksella, mutta onneksi nämä herrat sattuivat olemaan jonkin verran huumoriin taipuvaisia, joten aika kului rattoisasti. Jossain vaiheessa tiedustelin kilpailun huonoimpia tuloksia ja he kertoivat jollain työmaalla jäädyn jonnekin 60 % lukuihin. Kysäisin ohimennen myös  parhaita tuloksia, jolloin he sanoivat tänä vuonna ainoan 90 % ylittäjän olevan Pacific, siis tämä jo valmistunut työmaamme.


Kierroksen valmistuttua herrat menivät toimistoon jatkamaan tutkimuksiaan ja minä pääsin viimein tuntikausia siirtyneelle ruokatauolle. Törmäsin heihin vielä myöhemmin pihalla ja tietysti kysäisin komitean saamaa yleisvaikutelmaa työmaasta. “Aika lähellä voittoa taitaa olla”, kuului vastaus.


Näin ollen kymmenien työmaiden joukosta nämä kaksi “minun omaa työmaatani” kisaavat keskenään voitosta. Tuo voitto ei ole mikään turha asia; työmaan johdolle se tietää runsaitakin rahallisia bonuksia ja kuvat lehtiin, mutta työsuojeluvaltuutetulle enämpi vähempi.


Myöhemmin työmaamme työsuojelupäällikkö kävi tekemässä minulle tarkemman selvityksen herrasväen keskusteluista ja hän kertoi taivaallisen komitean painottaneen etenkin työsuojeluvaltuutetun roolia hyvän tuloksen saavuttamisessa. Eikä turhaan: kierroksemme aikana he valokuvasivat ainakin kymmenen eri kohdetta, jotka otettaisiin yrityksen vakituisiin käytäntöihin ja koulutukseen mukaan. Satoja työmaita kiertäneillä insinööreillä on silmää havaita ratkaisut missä säästetään aikaa, materiaaleja, rahaa ja mitkä lisäävät työturvallisuutta.