Ruotsi on purkanut vauhdilla Kiirunan vanhaa kaupunkia, mutta uutta ja entistä hienompaa on rakennettu samaan aikaan. Koska kaivoksen paras malmio sijaitsee sen nyt purettavan asutuksen alla.

Vanhaa puretaan:

k1.jpgk2.jpgk3.jpg401px-Kiruna_station_rivs_01.jpgk6.jpg

Ja hienoa uutta tilallle:

k7.jpgk9.jpg

Tuo Kiirunan 120 vuotta vanha rautakaivos on maailman suurin ja modernein. Todennäköisesti se on ollut suurimman osan toiminta- ajastaan liiketaloudellisesti tappiollinen, mutta kansantaloudellisesti korvaamaton.

Kaivoksissa ei ole mitään erityisen hienoa ja työpaikkoinakin ne ovat sieltä huonoimmasta päästä. Olin itse kouluaikoinani kaksi kesää töissä rautakaivoksessa ja yhden kesän kalkkikaivoksen yhteydessä toimineessa sementtitehtaassa. En olisi voinut kuvitellakaan jääväni niihin töihin koko loppuelämäkseni.

Ruotsissa kaivoksiin suhtaudutaan asiallisen positiivisesti, koska siellä ymmärretään modernin teollisuusyhteiskunnan vaativan sellaisia.

Suomessa taas kaikenlainen kaivostoiminta on demonisoitu ja niistä esitetään julkisuudessa virheellisiä tietoja. Niiden tuloiksi lasketaan vain voitoista suoraan Helsinkiin tulevat verorahat, eikä huomioida niiden ympäryskuntiin kylvämiä tuhansia miljoonia. Kaivosten puhdas sivukivi on ”saatanallista kaivosjätettä”, vaikka Helsingin tunneleista kaivettuna se on puhdasta sivukiveä.

Ja tämä kaikin tavoin ja kaikenlaista teollisuutta vastustavan yhteiskunnan suorastaan katastrofaalisen huono menestys näkyy talousluvuissa: Ruotsi painaa jo plussalla, mutta Suomen on otettava se 7. 000- 10. 000 miljoonaa velkaa vielä niin pitkälle kuin sitä saadaan.

Seuraavaksi ruotsalaiset lopettavat varmaan Rautaruukin tehtaat ja vetävät muutkin sijoituksensa näivettyvästä Suomesta. Ja koska ei ostettu sitä varsinkin maantieajossa menestynytää JASsia.

Tässä taas Espoon homeinen kaupungintalo, joka on ollut pian 15 vuotta tyhjillään. Sitä ei voida purkaa, koska se "edustaa oman aikansa brutaalia betonirakentamista".

esp.jpg