Olen viime ajat ollut töissä kauppakeskuksen päätyyn tulevassa viihdekeskuksessa ja muutama viikko sitten sinne ruvettiin kasaamaan keilaratoja. Olisi luullut sellaiset uitettavan rullaportaiden tapaan pitkinä elementteinä sisään, mutta ne tehdäänkin kappaletavarasta paikan päällä. Alumiinirunkoisia elementtejä oli kuulemma joskus kokeiltu ja huonoiksi havaittu. Keilaradan pinnassa saa virallisesti olla heittoa 0,04 tuumaa, mikä on puusta rakennettaessa aika rohkea vaatimus. Radan pintaan tulee vielä niin kova laminaatti, ettei siihen pomojen mukaan porakonekaan pysty. Aion olla tietysti ensimmäisenä testaamassa näitä molempia väittämiä.

Jostain syystä pitäisi nykyään rakennuksissa kaiken olla absoluuttisen suorassa ja viimeisen päälle vaaterissa, vaikka asumisen kannalta sillä ei ole mitään merkitystä. Sopivasti kaltevalla lattialla palloa heitellessään pienet lapset oppivat fysiikan lait ja vanhuksetkin pysyvät virkeämpinä etsiessään vessareissulla rollaattorille parempia ajolinjoja.

Suomessa työskentelevät virolaiset ja vironvenäläiset ovat kansantaloudellisesti erittäin kannattava siirtolaisryhmä. He käyvät koulunsa kotimaassaan, viettävät parhaat työvuotensa suomalaisilla työmailla ja täkäläiseen sosiaaliturvaan he eivät koskaan pääse käsiksi. Työviikot he asuvat epämääräisissä kimppakämpissä ja palkkaus on reilusti alle paikallisen tason. Yleensä vielä suomalaiset salkkumiehet ovat kavaltaneet heidän eläkemaksunsa, ulosottomies saanut osan niistä takavarikoitua ja näin nekin eurot palaavat maamme hyvinvointia lisäämään. Eipä siis olekaan ihme, että Venäjä valitti kesällä Etyj: n ihmisoikeuksien seurantakokouksessa kansalaistensa huonosta kohtelusta Suomessa. Ei tietysti pelkästään tuon takia, mutta itsekin ruotsalaisessa kansankodissa asuneena tiedän mikä on hyvinvointivaltio ja mikä taas on jotain aivan muuta. 

Olisi tosiaan mielenkiintoista joskus rakentaa jotain hulppeaa pytinkiä, jonka valmistumisen tietäisi tapahtuvan vasta seuraavan sukupolven aikana. Nykyisin vain harva rakentaja saa työskennellä työmaalla alusta loppuun; urakat on silputtu pieniksi paloiksi, joita sitten kierretään tekemässä muutaman viikon pätkissä ympäri maakuntia.

Ainoastaan Olkiluodon ydinvoimalan rakentaja ja Kelan tapaturmaeläkehakemusta käsittelevä virkailija voivat tänä päivänä sanoa, että tämä ei valmistu minun elinaikanani.