Varsinkin Pohjanmaalla kukoistanut turkistarhaus näyttää nyt väistämättä kulkevan lintuinfluenssan takia kohti loppuaan. En tunne alaa kovin hyvin, mutta eiköhän ne investoinnit tarharakennuksiin ja koneisiin ole melko pienet ja ne jalostetut eläimethän on jo menetetty.

Pohjalaiset ovat ahkeraa ja yritteliästä väkeä, joten eivät he jää asiaa loputtomasti ihmettelemään.

Ruotsissa leviää nyt vauhdilla afrikkalainen sikarutto ja monilla alueilla sikatilat ovat jo joutuneet pakkoteurastamaan kaikki eläimet. Tautia levittävät myös villisiat, joten kuinka kauan mahtaneekaan kestää tilanteen saaminen hallintaan? 

Myös sikaruton kouriin joutuneiden tilojen rakennukset, koneet ja kaikki mahdollinen välineistö pitää desinfioida moneen kertaan tai hävittää. Ja sitten Ruotsi voi jossain vaiheessa julistaa taudin kadonneen, mutta kestää pitkään ennen kuin muut maat poistavat ruotsalaisen sianlihan tuontikiellot.

Ennustan siis sianlihan hintojen nousevan rajusti ja ensi jouluna kinkku maksaa enemmän kuin ravihevosen varsa. En tietystikään kehota ketään paistamaan hevosvarsaa joulupöytään, vaan sellaisen raveissa menestyvän yksilön omistaja voi ansaita sillä hyvät rahat. Ostaa vaikka osuuden sitten hän!

Pohjalaisille voi siis olla kannattavaa ruveta miettimään ennakoivasti siirtymistä sikatilallisiksi! Meillähän suuri osa kansasta ostaa jo tanskalaisen joulukinkun, joten kotimaisen tuotannon lisääntyminen korjaisi myös kammottavan huonoksi mennyttä kauppatasetta.

Sikatiloille voidaan myös rakentaa moderneja biokaasuvoimaloita, koska sianlanta kehittää arvokasta kaasua jopa enemmän kuin itse sika sitä kinkkua. Meillähän on nyt viimeinkin keksitty nuo Kiinassa jo 5. 000 vuotta käytössä olleet maatilojen lantavoimalat!

Kasvissyönnin lisääntyessä ja muuttuessa jopa pakolliseksi voidaan sikoja pitää kuitenkin jo pelkän peräkaasun takia!

Turkistarhat tulevat kuitenkin saamaan tukea menetyksistään, joten siinä olisi hyvä sauma. Ja jos Ruotsin sikarutto vielä leviää Tanskaan, jossa sikatalous on maan tärkeimpiä elinkeinoja!